čtvrtek 26. června 2014

Tiramisu

Když se řekne "Italská kuchyně" většina si představí špagety, případně jiné těstoviny, pizzu a ... tiramisu. A právě chlazené tiramisu jsem zvolila jako dezert pro horké letní dny. Ale nejprve pár zajímavostí, které se mi podařilo vypátrat:

Ačkoliv podobné recepty se dají vysledovat až do období renesance, historie tiramisu je poměrně krátká. V konkrétních údajích o datu a místě vzniku receptu se různé zdroje rozcházejí. Nejčastěji se však udává, že dezert vznikl v roce 1960 v italském Trevisu. Pravdou zůstává, že žádné italské kuchařské knihy vydané před rokem 1960 recept na tiramisu neuvádí a do italského jazykového slovníku se slovo tiramisu dostává až v roce 1980.

Název dezertu vznikl ze spojení "tirami su", což v překladu znamená "zvedni mě" či "vytáhni mě". Někteří tvrdí, že jej dostal pro svou vysokou energetickou hodnotu, díky níž dokáže unaveného člověka povzbudit. Jiní naopak tvrdí, že název upozorňuje na jeho afrodiziakální účinky - tedy že má pozvedat něco úplně jiného, že?

Tradiční tiramisu se připravuje jen z malého počtu surovin: dlouhé (cukrářské) piškoty, žloutky, mascarpone, cukr, káva, kakao. Žádné bílky ani alkohol! Ačkoliv tvar piškotů se lépe hodí pro obdélníkové a čtvercové dorty, tradiční tiramisu by mělo být kulaté. Mezi moderní ingredience patří také šlehačka. Krom toho se žloutky často zahřívají, aby se zničily nebezpečné bakterie a prodloužila se trvanlivost dezertu.

V současné době existuje mnoho nejrůznějších variant tiramisu s mnoha přídavky, hlavně pak alkoholickým. Ale já se snažila přidržet tradičního receptu. Dostala jsem jej od své bývalé kolegyně z práce, která ho zase dostala od nějakých svých známých přímo z Itálie. Takže pravost je zaručena!



Suroviny:
1 kelímek Mascarpone (asi 250 g, protože údajně lze nahradit 3 lučinami)
3 žloutky
3 lžíce cukru moučka
250 ml ušlehané smetany
2 lžíce rumu
100 ml silné kávy
strouhaná čokoláda nebo kakao
cukrářské piškoty

Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem ve vodní lázni, přidáme mascarpone, rum a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Piškoty namáčíme v kávě a klademe vrstvu piškotů a krému. Necháme alespoň 2 hodiny vychladit, ale lepší je do druhého dne - piškoty natáhnou víc vlhkosti z krému a ten lépe ztuhne. Před podáváním posypeme strouhanou čokoládou nebo kakaem.

10 komentářů:

  1. Tiramisu je skvělé! Nejlepší jsem ochutnala v Olomouci, v jedné cukrárniče naproti nádraží. Fantastické! Bohužel, cukrárna je dnes zrušená, vypršel jim nájem, a město jej neobnovilo. Prostory získal majitel jakési pivnice...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem nejlepší tiramisu měla ve Vyškovské "Mochomůrce". Tam je sice nabídka druhů dezertů poměrně chudá, ale všechno mají moc dobré. Myslím, že si všechno dělají sami.

      Vymazat
  2. P.S. docela mě baví, jak se někteří rozčilují nad pravostí či nepravostí Tiramisu, když se do ní dá Lučina místo Marscapone. Viděla jsem video, kde jedna dívenka (i když šikovná) halasila, že za tohle by sekala ruce, a pak, když jedno takové tiramisu vyráběla, tam vrazila jahody. Nic proti, mohlo to být lahodné, ale jahody v tiramisu taky nemají co dělat, takže by měla urazit ruce nejdřív sama sobě... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najít originál recept na cokoliv je dnes nemožné. Když si vezmeš jakékoliv dvě kuchařské knihy a porovnáš nějaké známé recepty, určitě nebudou stejné. O internetu ani nemluvím, to je naprostá džungle. Nevidím důvod někoho peskovat za to, že vaří podle receptu, který před tím už několik lidí postupně upravilo. Ostatně sama mám trochu problém se přesně držet recepu a téměř na každém si něco poupravím.

      Vymazat
    2. Tak to mam po tobe, vzdy nejakej recept vygooglim, a pak si ho udelam podle sebe :D jdu delat tiramisu, uz se tesim! A poradne ho zkazim tema jahodama a boruvkama :D

      Vymazat
  3. Nejen, že do pravého Tiramisu opravdu patří sníh.
    Nepatří tam hlavně šlehačka a už vůbec ne rum.
    Pak to zkrátka a dobře Tiramisu není. Může to být prima dezert "ala Tiramisu" a neříkám, že ne dobrý. Ale Tiramisu to zkrátka není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci se hádat, já si kvůli článku překládala italskou wiki. Píšou tam, že bílky v žádném případě ani amaretto.
      Ale jak píšu o kousek výš Vendy: Kdo dnes ví, který recept je skutečně originál? Rum uznávám, ten by tam být neměl, nějak mi to uniklo, zřejmě si kolegyně ten originál recept taky upravila po svém.

      Vymazat
    2. Myslím že tam má být Amaretto hořké, tedy mandlový likér... variantu se sněhem jsem taky viděla. Byl smíchaný s lučinou a tvarohem, jestli si dobře pamatuji.
      Já bych si to pojmenovala jako "moje tiramisu" nebo "tiramisu ala Jitka". Howhg. :-)

      Vymazat
    3. Já myslím, že těch variant i v samotné Itálii najdeš několik. Kolegyně se dušovala, že recept si dovezla z Itálie, ale jak už jsem zmínila, nejspíš si ho trošku taky upravila, protože rum by tam skutečně neměl co dělat a mě to nějak uniklo.

      Vymazat
  4. Wow tohle tiramisu. Největší mňamka, tenhle reept budu muset vyzkoušet. Moc zkušenosti s mascarpone nemám, ale musí to stát za to a ta barba. Prostě tiramisu, jak má být :)

    OdpovědětVymazat