čtvrtek 22. ledna 2015

Kachna s kaštanovou nádivkou

Před Vánoci jsem koupila v supermarketu kaštany. Sice jsem zatím nevěděla, co s nimi podniknu, ale chtěla jsem něco zkusit. V hlavě se mi pořád pletlo, že se dají použít do nádivky. Doma jsem tedy začala hledat nějaký dobrý recept - s podmínkou, abych už pro nic dalšího do obchodu nemusela. Internet dlouho nechtěl vydat tajemství. Všude byla hlavně krůta s kaštanovou nádivku. No, pro krůtu už vážně nepoletím, zvlášť, když mám doma tři mražáky narvaný nejrůznějším masem. Po dlouhém studování nejrůznějších stránek věnovaných jak jedlým kaštanům, tak nejrůznější drůbeži jsem věděla, že krůta s kaštanovou nádivkou je tradiční vánoční jídlo v Anglii a mnoha dalších zemích. Krůtu nemám! Krom toho spousta stránek věnovaný mysliveckým specialitám zmiňuje, že divokou drůbež lze také připravovat s kaštanovou nádivkou, ovšem recepty si autoři nechali pro sebe. Ale po usilovném hledání na mě někde vykoukla i obyčjená domácí kachna s kaštanovou nádivkou - super, kačen je plný mražák! Vybrala jsem malou čínskou kačku a hurá na to.

První zádrhel nastal s nakoupenými kaštany - jejich kvalita byla žalostná a z té původně koupené hromádky mi zbylo opravdu málo. Naše supermarkety už mi vážně lezou na nervy! Nejenže v nich mají samý hnusy z náhražek, ale člověk už si nemůže koupit ani základní suroviny v alespoň trošku ucházející kvalitě - s kaštany jsem neměla zatím žádnou zkušenost, tak jsem nemohla poznat jaké budou uvnitř.

Naštěstí jich zbylo ještě pořád dost. A protože čínky jsou maličké (ostatně na talířku je celá půlka), tak ani té nádivky nebylo potřeba tolik, co uvádí recept a stačila mi poloviční dávka a na tu jsem měla kaštanů dost.

Další zádrhel nastal s kačkou - v celku byla moc vysoká a nevešla se do remosky. Roztápět kvůli takovému mrňouskouvi troubu se mi nechtělo, tak jsem milou kačku rozpůlila a nádivku pekla vedle ní - ostatně nádivku takto peču často a nám doma chutná víc.

Dílo se podařilo, nádivka nám chutnala, ale řekla bych, že těch kaštanů v ní mohlo být přecejen o něco víc.

Suroviny:

12 ks jedlých kaštanů
3 vejce
4 rohlíky
1/4 l smetany
petrželová nať
sůl
špetka muškátového květu
strouhanka na zahuštění

kachna
sůl

Postup:

Kachnu očistíme, osušíme, na několika místech propíchneme kůžičku, aby mohl odtékat tuk, osolíme a necháme přes noc odležet. Druhý den naplníme nádivkou, otvor zašijeme, nebo stáhneme jehlami, vložíme do pekáčku, podlejeme asi 2 dl vody a dáme péci za občasého přelévání výpekem a podlévání vodou.
Jak jsem zmínila, já dala nádivku vedle a pekla v remosce - není potřeba příliš často podlévat.

Nádivka:

Rohlíky nakrájíme na kostičky, přelijeme smetanou a necháme chvíli nasát. Kaštany asi 10 minut povaříme, poté oloupeme (i tu vnitřní slupku), nakrájíme na kostičky a přidáme k rohlíkům. Dále přídáme vejce, sůl, nadrobno usekanou petrželovou nať a špetku muškátového oříšku. Pokud je nádivka příliš řídká, můžeme zahustit strouhankou.

2 komentáře:

  1. Ahoj super nápad mám doma jedlé kaštany a nevím jak je použit, díky za recept , dobrý nápad. Zkoušela jsem kandované ovoce z kaštanu, ale moc nám nechutnají. Lepší jsou pečené. Graža.

    OdpovědětVymazat
  2. Recept na nádivku z jedlých kaštanů je nedostatečný, naopak nedůležitého balastu o supermarketech a počtu mrazáků, tam jen překáží. U receptu mají být popsány charakteristické znaky, tedy chuť,barva a podrobnější technologický postup. Mé zkušenosti předávanými recepty někde na schodech v paneláku jsou velmi špatné a tudíž k nim mám nedůvěru.

    OdpovědětVymazat