čtvrtek 19. února 2015

Škvarková pomazánka

Je doba zabíjaček. I my zabili prasátko a teď si užíváme všech těch dobrot. Mezi nimi jsou i škvarky. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé - dokonce i děti baštily, až jim naskakovaly boule za ušima. Teprve po pár soustech se ptaly, co to vlastně je... "Škvarky." odpovídám s úsměvem po pravdě, když vidím, jak jim chutná. Tomášek se zarazil - on škvarky nejí, tedy alespoň si to donedávna myslel. Pak ale mávnul rukou a že prý: "Kašlu na to, je to dobrý!" a pokračoval dál.

Jenže po čase se i ta největší lahůdka omrzí. A tak je potřeba ji trošku ozvláštnit. A to třebas můžeme přípravou další lahůdky - pomazánky. Není to nic složitého a večeře je na stole.


Suroviny:
Škvarky
sůl
1-2 stroužky česneku
1-2 lžičky hořčice

Postup:
Škvarky na masovém mlýnku umeleme, smícháme se solí, prolisovaným česnekem a hořčicí. Mažeme na pečivo - ideální je chléb a můžeme ozdobit i nějakou kyselou zeleninou, stačí i obyčejný okurek.

2 komentáře:

  1. Já dávám do škvarkové pomazánky ještě natvrdo uvařená vejce a místo česneku dávám cibuli. Všechno umelu na masovém mlýnku a pak už jen labužničíme.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja už prasiatko nemám. Ale škvarky boli dobré do materákov -škvarkové pagáče aja som zvykla uvariť všetky kosti, obrať mäso a zamraziť na fašírku. Ke´dže varené mäso je suché pridávala som 1/3 škvarkov, horčicu a ďalej ako klasický fašír, cibula cesnak, vajce, vegeta a majorán + sol a čierne korenie. Nedávala som už ani namočenú žemlu aj ke´d niekedy som primlela aj mastené zostáte zemiaky. Robila som klasický šúlok, po upečení trošku horšie drží tvar - rozsýpa sa ale na chuti to nevadí. tinka77

    OdpovědětVymazat