čtvrtek 9. dubna 2015

Králičí závitek

Jen zřídka peču celého králíka. Pro nás tři to nemá moc význam, stejně ho nesníme. Navíc mi přijde, že je to škoda, protože některé části jsou slabší a při pečení se hodně vysuší... Třeba taková "blána" z břišní stěny. Je to jen tenoučký plátek masa, skoro je vidět skrz... Takže, když porcuju králíka, ty "blány" dávám stranou a až jich mám víc, tak je pomelu buď do šunky, nebo jako normální sekanou, či karbanátky, a občas z nich dělám i holandský řízek.

Ale na druhou stranu, když se zadaří a jsou ty blány dost veliké, tak je jich na mletí škoda. To pak připravím závitek.


Suroviny:
plátky králičího masa
sůl
pepř
horčice
cibule
nakládaná okurka
mrkev
anglická slanina
tuk

Postup:
Porce králíka osolíme a opepříme z obou stran. Z vnitřní strany potřeme hořčicí a posypeme najemno nakrájenou cibulí. Vložíme tenký proužek slaniny, okurky a mrkve. Celé to úhledně zabalíme a převážeme provázkem, aby se závitek nerozpadl.
Na tuku opečeme ze všech stran, poté vyjmeme na talířek. Ve výpeku osmažíme cca půlku nakrájené cibule, podlijeme vodou a vložíme závitky zpět. Chvíli podusíme - pokud jsou z oné břišní blány, stačí jen cca 10-15 minut.
Před podáváním odstraníme provázek. Ideální přílohou jsou brambory nebo rýže.

Určitě by se daly vymyslet i jiné náplně, ale slaninu v žádném případě nevynechávat!!!


1 komentář:

  1. Skvělá kombinace, slaninu cpu skoro do všeho, dává jídlům nezaměnitelnou chuť. Díky ti za tip, asi už vím, co budu dělat o víkendu, jen to nejspíš nebude z králíka :).

    OdpovědětVymazat