čtvrtek 28. května 2015

Sirup z koziček

Že nevíte, co jsou to kozičky? Tak se u nás na Hané říká černému bezu.

"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!" 

...praví jedno staré přísloví. Kromě toho, že jsou květy i plody dodnes užívány v lidovém léčitelství, ho naši předkové také hojně využívali v kuchyni. I dnes jsou známé kosmatice (smažené bezové květy) a v mnohých románech je zmíněné bezinkové víno. Krom toho se také z květů dělával med, sirup nebo polévka a z plodů šťáva, likér, marmeláda i povidla.

Já prozatím vyzkoušela jen sirup z květů. Už jsem pila několik různých druhů, ale asi nejvíc mi zachutnal od sousedky, a tak jsem se rozhodla, že si letos udělám svůj (podle jejího receptu).

Tak hurá na kozičky! Zrovna jich je všude spousta.

Sirup z koziček

Ingredience:
2 l vody
20 květenství bezu.
2 citrony nakrájené na kolečka (jádra vybrat)
5 dkg kyseliny citronové

Postup:
Vše se nechá 24 hodin louhovat. Potom se to přecedí přes plátýnko a všechna šťáva vymačká. Přidají se 2 kg cukru a za občasného míchání necháme do druhého dne. Plníme do sklenic a zalijeme rumem. Skladujeme v chladu a temnu.


Já měla z uvedeného množství kolem 4 litrů sirupu. Trošku jsem váhala, kolik mám dát toho rumu, nakonec jsem nalila 2 deci. Láhve jsem dala zamrazit, jen jednu malou jsem na zkoušku ponechala na lince a jednu v lednici. Dokud bylo chladněji, bylo všecko dobrý, ale jakmile se venku oteplilo, sirup na lince doslova za jediný den zkvasil. V ledničce vydržel týdny.

PS: Moje máma přišla na to, že zředěný rumem v poměru 1:1 je z toho výborný bylinkový likér.

Další recepty:  http://www.zdravinadlani.cz/lecive-rostliny/bez-cerny


2 komentáře:

  1. Bezinkový sirup mám moc ráda, zvlášť z květů. Nádherně voní i chutná a někde jsem četla recept i na bezinkovou limonádu.
    Tohle je něco nového, s přídavkem rumu jsem nezkoušela!
    Dokonce jsem loni nedávala ani kyselinu citronovou, jen citrony. Aspoň pokud si dobře pamatuji. A sirup mi vydržel letos do března...
    I když, měla jsem ho většinou v ledničce. Ale i ten, co jsem měla venku, mi nezkvasil. Snad že jsem tam dala o trochu méně cukru? Nebo že tam nebyla ta kyselina citronová? Nebo prostě náhoda...
    Moc lákavý obrázek!
    A jestli se podaří a letos sirup dám, zkusím i dávku s rumem.
    Jenže, počasí je u nás mizerné, minulý týden skoro každý den pršelo a bylo zima, teď se teprve otepluje...

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem dělala i sirup, ale zajímavé, že ho mám i venku a zatím se mu nic neděje (zatím den, ale všechno v pořádku). Jen doufám, že to tak vydrží. Venku mám jeden menší demižonek a zbytek do lahví a ty lahve v ledničce, dvě ve skle a zbytek petky. Nemám moc ráda petky, ale v případě nouze... Jo a ještě jsem slila dvě dávky do sklenic od medu. Takže, taky sklo...

    P.S. o koment výš jsem psala, že jsem tam nedávala kyselinu citronovou. No, možná dávala, už si nepamatuji. Ale letos jsem ji dala stoprocentně! Rumem jsem nakonec nezalívala, a co to udělá, bude ve hvězdách... :-)

    OdpovědětVymazat