čtvrtek 24. března 2016

Boží milosti

K Velikonocům patří také tradiční menu. Dnes, na zelený čtvrtek je to především něco zeleného např. špenát, ale ten už jsme vařili. A tak Vám přináším inspiraci na víkend, kdy si můžete upéct, vlastně usmažit boží milosti, které podle některých zdrojů patří právě k oslavám Velikonoc. Jiné zdroje zase uvádějí, že se smažily na masopust podobně jako koblihy. Zřejmě jak který kraj...

Legenda praví, že název vznikl z názorné ukázky "Boží milosti", kterou pro své ovečky v 18. století připravil farář Florián Milulovský ve Skramníkách. Údajně nechal "stoupat" zavěšenou sošku Ježíše Krista nahoru do chrámové lodi a současně se ze stropního otvoru sypalo tenké smažené pečivo.

Dále také bývalo, především na Moravě, zvykem boží milosti nosit jako dárek ženám těsně po porodu. Zřejmě, aby zajistily "Boží milost" matce i čerstvě narozenému děťátku.

A teď už k samotnému receptu. Jako první jsem zkusila boží milosti podle legendy Magdaleny Dobromily Rettigové. Její recept vám přepisuji v plném znění. Jak vidíte, tak množství některých surovin musí hospodyňka odhadnout, ale pokud jste někdy dělali nudlové těsto, tak nebudete mít žádný problém.

Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz tam dva žloutky, jedno celé vejce, tři lžíce dobré smetany, tři lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, dobře to těsto vypracujtak jajko na nudle, pak je rozválej a s kružátkem buď čtverhraníčky, neb třihraníčky pokrájej, v rozpáleném másle smaž, posyp cukrem a dej na stůl.
(MDR 1986, str. 206)

Veselé Velikonoce a nechte si chutnat!

Žádné komentáře:

Okomentovat