čtvrtek 10. března 2016

Salát z čínského zelí

S blížícím se jarem ubývá v obchodech ovoce a zelenina. Tedy přesněji, ovoce a zeleniny je pořád všude dost, ale ubývá ta, která se dá jíst. Vše se vozí z čím dál větší dálky, kde se to sklízí nezralé a dozrává to někde uměle. Vzpomenete si na 3.třídu základní školy a něco o fotosyntéze? Kromě přeměny kysličníku na kyslík při ní také za pomoci sluníčka vzniká cukr v plodech. No a zcela logicky: Bez sluníčka toho cukru moc nevzniká. Asi proto nemá zimní ovoce a zelenina tu "správnou" chuť.

No, ale vitamíny potřebujeme, zvlášť v zimě a tak si občas něco koupíme. Nejčastěji čínské zelí, které si i v této předjarní době uchovává nějakou chuť, šťavnatost i křupavost - samozřejmě ne vždy, že? Z něj pak připravuji jednoduchý salát:


Suroviny:
Hlávka čínského zelí
cca 10 cm pórku
lžička soli
lžička cukru
špetka pepře
1/2 citronu
lžíce oleje

Postup:
Zelí nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka a v míse promícháme. Zalejeme nálevem: ke všem ostatním surovinám přidáme 2 dl vody a dobře promícháme - já na to používám zavařovací sklenici v níž to pořádně protřepu, aby se olej spojil s vodou. Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Žádné komentáře:

Okomentovat