čtvrtek 11. srpna 2016

Okurková polévka

Okurky pomalu končí, a tak ještě honem rychle přidám recept na polévku, kterou jsem letos poprvé vyzkoušela a chutnala nám. Příští léto určitě dostane znovu příležitost. Opět jsem se inspirovala na internetu, ale na každém receptu mi něco vadilo - tu kostka masoxu, tam tavený sýr, olej, příliš výrazné koření... Ale postupy se většinou shodovaly, takže výsledná polévka je kombinací několika různých receptů v souladu s mými představami o tom, které suroviny patří a které nepatří do dobrého jídla.



Suroviny:
2-4 větší okurky (mohou být salátovky i nakladačky nebo kombinace)
1 cibule
4 stroužky česneku
1 l vývaru (mívám zamražený)
lžíce másla
sůl, pepř
citronová šťáva
zakysaná smetana
kopr

Postup:
Okurky oškrábeme, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Zbytek nakrájíme na kostičky. Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené okurky a krátce podusíme. Podlejeme vývarem, přidáme celý česnek, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a vaříme, dokud okurky nezměknou (jen cca 5-10 min.). Poté vše rozmixujeme na pyré. Zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme nasekaným koprem. Můžeme podávat s chlebovými či houskovými krutony.

2 komentáře:

  1. To je trochu podobné okurkové polévce, která je tradiční v Polsku a já ji miluju - jen v té polské verzi se používají kvašené okurky, vepřová žebírka, kousek celeru, mrkve, brambory, kopr a smetana. To je teprve mňamina! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. robím ju podobne, ale ja uhorky strúham, podusím na masle, pridám tak 1-2 lyžice cukru,vodu a varím. Zatrepem várovou smotanou s múkou. Môže byť aj ten kôpor. Nemixujem. Dochucujem octom.

    OdpovědětVymazat