čtvrtek 3. listopadu 2016

Slepice na smetaně

S nadcházejícím podzimem lidé na venkově pomalu likvidují zvířectvo. Je zbytečné držet staré slepice přes zimu. Vajíček už moc nesnesou, ale zato hodně sežerou. Stará slípka není zrovna ideální maso. Je tuhá a krom toho má masa relativně málo. Nejlepší je na polívku. Slepičí polévka je něco naprosto úžasného. Vývar z kuřete se jí nikdy nemůže vyrovnat. Kromě polévky lze ze slípky udělat také slepici na smetaně. Vlastně se obojí připravuje prakticky současně v jednom hrnci.


Suroviny:
1 slepice vč. drobů
2-3 mrkve
3 stroužky česneku
sůl
10 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
- Vše vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, uzavřeme a pod tlakem vaříme cca 1 hod.

1 lžíce másla
1 středně velká cibule
1 lžíce sladké papriky
1/4 l zakysané smetany
muškátový oříšek

Postup:
Hotový vývar přecedíme, droby a mrkev použijeme k dokončení polévky. Slípku obereme, maso nakrájíme na menší kousky. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slepičí maso a krátce opražíme. Stáhneme z ohně a zaprášíme paprikou. Podlejeme asi 1/4 l slepičího vývaru a vaříme, dokud se šťáva nezredukuje asi napolovic. Poté zahustíme smetanou a pro dochucení strouhneme párkrát muškátový oříšek. Nejlepší přílohou jsou samozřejmě klasické houskové knedlíky.

Žádné komentáře:

Okomentovat