čtvrtek 16. února 2017

Česneková omáčka

Klasikou české kuchyně jsou nejrůznější omáčky, včetně jejich královny - svíčkové (o té snad někdy jindy). Ovšem pod slovem omáčka si Češi představí něco úplně jiného než zbytek světa, kde jsou omáčky doplňkem k hlavnímu jídlu. České omáčky jsou samy o sobě hlavním chodem a stačí k nim jen nějaká příloha - nejčastěji vajíčko na tvrdo a knedlík.

S tím, jak stále hledám nové a nové recepty k vyzkoušení a poté k publikaci zde na blogu, stále více objevuji starou českou kuchyni. Přitom zjišťuji, že tyto pokrmy jsou nejen jednoduché na přípravu, levné co se týče surovin, ale také překvapivě velmi chutné. Většinu z nich tak postupně zařazuji i do pravidelného jídelníčku. Své místo v něm si vydobyla i tato česneková omáčka našich babiček.


Suroviny:
3 stroužky česneku
1 l masového vývaru
lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
špetka majoránky

Postup:
Rozmačkaný česnek krátce osmahneme na sádle. Nesmí se spálit! Zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalejeme vývarem a necháme povařit 15-20 minut. Takto připravená omáčka by měla být hladká, bez hrudek. Pokud se nám podařily nějaké hrudky, není nic ztraceno - stačí přecedit. Nakonec dochutíme majoránkou.

Tato omáčka se výborně hodí k bramborám připraveným nejrůznějšími způsoby. Nejčastěji se podávala s tzv. bramborami na loupačku - tedy uvařenými ve slupce a oloupanými.

Kde vzít vývar?
Pro mnohé je otázka vývaru dost složitá. Pravda, dá se vzít kostka masoxu a rozpustit ve vodě. Ale přiznejme si to, není to ono a ještě navíc to obsahuje spoustu chemie. Já tohle odmítám a když už náhodou vývar nemám, raději použiju čistou vodu. Obvykle si však připravuji vývar svůj. Většinou, když připravuji k obědu vývar, tak ho uvařím víc - ten největší hrnec co mám. Pak si 1-2 litry odložím stranou, vychladlé naleju do vypláchnutých krabic od mléka a zamrazím. Tak mám domácí vývar k dispozici kdykoliv jej potřebuju.

2 komentáře:

  1. zaujímavé... ja poznám len cesnakovú polievku a tiež sa ju chystám dať ako recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česnečku mám taky připravenou, ale chci ji dát později.

      Vymazat