čtvrtek 9. srpna 2018

Ostružinový likér

Minulé léto byl srpen poměrně suchý měsíc. Díky tomu se urodilo hodně ostružin (jiné roky chytnou plíseň z vlhka). Bohužel jsem je nestíhala zpracovávat a tak jsem je jen zamrazila a marmeládu vařila až v klidu na podzim. Z tolika ostružin bylo pochopitelně také hodně odpadu (peciček). Bylo ho tolik, že mi přišlo škoda ho vyhodit, a tak jsem ho zkusila naložit do slivovice podobně jako dělávám višně. Narozdíl od griotky je však tento nápoj silnější, protože ten odpad z ostružin obsahoval jen minimum šťávy. Ale chuť a barvu dodal výborně.



Suroviny:
1 kg odpadu z ostružin (pecky, slupky)
500 g cukru
500 ml slivovice (nebo režné)
kousek skořice
4 hřebíčky
citronová kůra

Postup:
Vše smícháme a uložíme do vhodné zavařovací sklenice, kde necháme uležet cca 2 měsíce. Během této doby můžeme občas promíchat. Poté scedíme přes plátýnko, přelejeme do láhve a postupně při různých příležitostech konzumujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...