čtvrtek 19. prosince 2019

Vídeňský řízek

Smažený řízek mnozí považují za klasiku české kuchyně. Jen málokdo přitom ví, že se vlastně jedná o levnější napodobeninu Vídeňského řízku. Jak už jeho název napovídá, vídeňský řízek byl poprvé připraven ve Vídni na císařském dvoře Františka Josefa I. Jeho kořeny však sahají až do italského Milána. Maršálu Radeckému pobývajícímu v Miláně velmi zachutnal tamní pokrm cottoleta alla milanese - kotleta obalovaná ve směsi parmezánu a strouhanky a doporučil tento pokrm i císaři. Bohužel císařský kuchař neměl parmezán a tak jej nahradil moukou a vajíčkem. 

Správný vídeňský řízek musí být z telecího masa (ideálně z části zvané ořech), velký téměř přes celý talíř a tence rozklepaný. Obaluje se v trojobalu z mouky, vejce a strouhanky a smaží se na přepuštěném másle. V Rakousku ani jiný nedostanete, protože je chráněn ochrannou známkou.

Ale na vídeňský řízek nemusíme jezdit k našim sousedům. Klidně si jej můžeme připravit doma.  A Vánoce se k takové lahůdce dokonale hodí. Tedy pokud překonáme hlavní překážku a podaří se nám sehnat telecí maso. To je poměrně drahé a řeznictví jej proto objednávají málo nebo vůbec ze strachu, že by se neprodalo.


Suroviny:
4 plátky telecího masa
sůl
hladká mouka dle potřeby
2-3 vejce
strouhanka dle potřeby
přepuštěné máslo dle potřeby

Postup:
Maso koupíme nejlépe vcelku, abychom si plátky mohli sami nařezat. Manžel mi bohužel donesl plátky již nařezané navysoko od řezníka a s tím už se pak nic moc nedá dělat. Nařežeme tedy tenké plátky tzv. na "motýlky" - to znamená, že vždycky první plátek nedořízneme až úplně do konce, aby zůstal spojený s tím dalším. Tím docílíme potřebné velikosti. Řízky rozklepeme, osolíme a obalíme v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance. Na velké pánvi smažíme na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Pánev řízky nepřeplňujeme, každý by měl mít dostatek místa.
Nejlepší přílohou je bramborový salát - údajně bez majonézy.

Žádné komentáře:

Okomentovat