čtvrtek 2. ledna 2020

Křenová omáčka

Už léta patří k našim mezivánočním zvykům také uzení masa. Prosinec už bývá dost studený na to, aby se maso mohlo nechat řádně naležet v láku (2-3 týdny) a nemuseli jsme řešit chlazení. A mezi svátky je dost času na uzení i na to, abychom si hotovou lahůdku řádně vychutnali. Jednu šrůtku sníme hned po vytažení z udírny, něco potom zavařím a zbytek dám do mrazáku. Jenže čerstvé je lepší než zamrazené, takže obvykle po vyuzení následuje křenová omáčka k obědu - k té se totiž uzené hodí nejlépe.




Suroviny:
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
1/2 l mléka
1 bílý jogurt
sůl,
křen (případně i krenex)
1/4 kostky masoxu (ideálně slepičí)

Postup:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku. Necháme chvíli schládnout, zalijeme mlékem a dobře rozmícháme, aby se nedělaly hrudky. Osolíme, přidáme masox a za stálého míchání přivedeme k varu. (Masox v kuchyni používám jen výjimečně, klidně ho můžete vynechat). Jakmile začne omáčka houstnout, vmícháme jogurt a odstavíme z plotny. Teprve poté vmícháme i nastrouhaný v množství dle chuti - já dávám méně, kvůli Adámkovi a na stůl pak dávám mističku se zbytkem, aby si každý dochutil podle svého.

Žádné komentáře:

Okomentovat