čtvrtek 15. října 2020

Mozeček s vejci

Mozeček s vejci je to první, co můžete o zabijačce ochutnat. Je poměrně malý, takže aby vyšlo na všechny, nastavuje se cibulí a vejci - někdy se stává, že je cibule a vajec tolik, že se mezi nimi mozeček téměř ztrácí. Ale nemusíme si jej dopřávat jen o zabijačce. Mozeček se dá i koupit a můj miláček mi ho občas skutečně koupí, takže si uděláme "sváteční" večeři. Cibule a vajíček dávám tak akorát, abychom si pochutnávali skutečně hlavně na mozečku. Má jemnou konzistenci, doslova by se dal roztírat. Jeho chuť se dá jen těžko popsat. Nedá se k ničemu přirovnat. Prostě, abyste si udělali názor, musíte ho ochutnat.


Suroviny

20-30 dkg mozečku
1 cibule
4-5 vajec
2 lžíce sádla
sůl, pepř.

Postup:

Mozeček dobře očístíme, obereme všechny krvavé blanky, nebojte se zajet i do záhybů, odstraníme i případné drobné kůstky. Poté jej nakrájíme na drobnější kousky a odložíme na talířek.
Cibuli nakrájíme najemno a na sádle osmahneme do růžova, přidáme mozeček a krátce restujeme. Přidáme vejce a smažíme dokud se nezdrcnou (podobně jako míchanici). Osolíme, opepříme a podáváme s chlebem.

3 komentáře:

  1. My o zabíjačce dokupujeme 3/4 kg mozečku v Bílovicích. Je nás na to hodně a všichni se na mozeček těší. Padne k tomu víc než pecen chleba.

    OdpovědětVymazat
  2. Mozeček jsem neměla už hodně dlouho, ani jsem jej vlastně u řezníka neviděla. No taky aby, když tam chodím minimálně☺, ale dala bych si.

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná pochoutka! A pak ještě ten ovar na stole a každý si bere co chce. Vnučka vždycky chtěla rypáček a ouško.

    OdpovědětVymazat