čtvrtek 6. května 2021

Kohout pečený na celeru

Samozřejmě se nevylíhnul jen jeden kohoutek. Statisticky bývá obvyklé, že přibližně polovina kuřátek jsou slepičky a polovina kohoutci. Takže kohoutků na gastronomické pokusy jsme měli více. A já toho pochopitelně využila a vyzkoušela další recept - tentokrát na celeru. Opět to bylo výborné. Vůbec nevadilo, že recept neobsahoval žádné víno, tak typické pro přípravu kohoutků. Celer je sám od sebe dost aromatická zelenina a kombinace s drůbežím masem chuťově příjemně ladila. I když... možná by nebylo špatné přidat i další zeleninu a udělat ho na způsob svíčkové. Ale to zase někdy jindy.

Suroviny:

1 kohout
2 cibule
1/2 bulvy celeru
2 lžíce sádla
1 lžíce hořčice
50 g špeku
sůl, pepř, tymián
0,75 slepičího vývaru (případně kuřecího)

Postup:

Kohouta si rozporcujeme, jednotlivé části osolíme a okořeníme. Rozpustíme sádlo a špek nakrájený na kostičky, přidáme 1 cibuli a celer - obojí nakrájené nahrubo a restujeme, dokud cibule nezačne zlátnout. Na tento základ vložíme porce kohoutka, posypeme zbylou nakrájenou cibulí a zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali hořčici. Maso by mělo být téměř celé ponořené. Zakryté pečeme na 180°C asi 2,5-3 hodiny (podle stáří kohoutka). Poté odklopíme pokličku a ještě asi 0,5 hodiny dopékáme, aby se udělala kůrčička. 

Žádné komentáře:

Okomentovat