úterý 26. listopadu 2013

Dvě sypané buchty


Dnes vám nabídnu jednoduchou buchtu bez nutnosti připravovat nějaké těsto a hned ve dvou variantách.

Sypaná buchta tvarohová



3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
1 balíček prášku do pečiva
špetka soli
Vše smícháme a dva hrnky směsi rovnoměrně nasypeme na pečícím papírem vyložený pekáč. Na to opatrně naběračkou nalijeme krém, můžeme posypat rozinkami a nahoru rovnoměrně rozsypeme zbytek směsi. Celý povrch poklademe plátky másla (může být i Hera, nebo jiný margarín, ale s máslem je lepší) - padne na to skoro celá kostka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dokud se nahoře neudělá zlatavá krusta.
Krém:
3 vejce
1 hrnek mletého cukru (já do něj přidávám sáček vanilkového)
3 kostky tvarohu
2 hrnky mléka
citronová kůra
Ušleháme vejce s cukrem, do toho rozdrobíme tvaroh, přidáme citronovou kůru a s trochou mléka šleháme. Postupně přiléváme ostatní mléko. Nelekejte se toho, že krém je hodně řídký, všechno se to vsákne do mouky.

A protože je zrovna sezona jablek, přidám ještě jeden podobný recept. Vyžaduje sice trošku víc času (jablka za vás žádný pomocník neočistí), ale podle mě je tato varianta několikanásobně lepší než ta tvarohová. Jenže my vlastní jabka nemáme, a tak ji dělávám zřídka.

Sypaná buchta jablková

2 hrnek hrubé mouky
2 hrnek dětské krupičky
2 hrnky pískového cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
Vše smícháme a dva hrnky směsi rovnoměrně nasypeme na pečícím papírem vyložený pekáč. Na to rozdělíme 1 kg nastrouhaných jablek (vč. šťávy co pustí). posypeme skořicí, můžeme přidat rozinky, na to rovnoměrně nasypeme další dva hrnky směsi a znovu dáme 1 kg nastrouhaných jablek a skořici. Nahoru rozsypeme zbytek směsi. Povrch poklademe plátky másla podobně jako v předchozím případě. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.



Teď už jen počkat až schládne. Já mám třebas moc ráda ještě teplé moučníky, ale v tomto případě (v obou) se trpělivost vyplatí. Vůbec nejlepší je připravit ji den předem a nechat uležet.droj: http://kerria.pise.cz/87-dve-sypane-buchty.html

6 komentářů:

  1. Tohle znám pod názvem Švédská buchta. Znám ji v obou variantách, i když ta tvarohová bude asi původní. Cukr dávám i krystal, ono se to vstřebá i tak. Buchta je fantastická a taky lehká na přípravu (no až na ty jablka, loupání, strouhání a tak... :-)).
    Príma tip.
    Doporučuji každému!

    OdpovědětVymazat
  2. Vzpomínám si, že jsem ji u tebe na blogu viděla. Ty jablka zaberou dost času i když já je obvykle postrouhám v robotu, ale výsledek stojí za to!

    OdpovědětVymazat
  3. P.S. zkoušela jsem i jiné varianty, měla jsem v lednici zbytek mražených švestek, dala jsem tam ty švestky, i s trochou šťávy, co zbylo po rozmražení. Vynikající! Když ti dojde tvaroh, můžeš to takhle namíchat, že si dáš část s kompotem nebo nějakým měkkým ovocem... přemýšlela jsem, že zkusím zaimprovizovat i s rozmíchanou marmeládou.

    OdpovědětVymazat