čtvrtek 3. července 2014

Višňový likér

Letos se nám s ovocem moc nedaří. Ale višně nezklamaly a stromeček je hustě obsypaný. Do bečky jich je málo a na marmeládu zas až moc. Tak co s tím?

 

Už několikátý rok si tedy dělám domácí višňový likér - griotku:
2 kg višní
1 kg cukru
1 l slivovice (nebo režné)
půlka skořice
4 hřebíčky
citronová kůra
Všechno dáme do 3l zavařovací sklenice a necháme 2 měsíce stát. Poté scedíme do lahví. Z uvedeného množství máme 2 - 2,5 litru griotky, podle zralosti višní. Je jemná, pokud chcete silnější, je potřeba zvýšit množství alkoholu.
Já obvykle dělávám tři dávky. V takovém případě se stává, že každá dávka je chuťově trošku jinačí. Někomu, třeba mě, to nevadí. Pokud však chcete mít všechno stejné chuti, tak si musíte pořídit velkou nádobu, kde to můžete před plněním do sklenic zamíchat.

No, ale co potom se zbytkem? Tedy s višňěmi. Někdo říká, že se může postup opakovat a ještě jednou z nich udělat griotku. No, moc tomu nevěřím, ale vyhodit je mi přišlo škoda. Tak jsem je nacpala do skleniček od výživy přidala do každé lžíci cukru, zalila vodou a zavařila - cca 10 min na 80 stupňů. Skvělý kompot, ale před dětmi raději dobře schovat!



Zdroj: http://kerria.pise.cz/81-dozravaji-visne.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/81-dozravaji-visne.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...