čtvrtek 5. května 2016

Pajšlová omáčka

Pro neznalé: Pajšl jsou vnitřnosti. Takže pajšlová omáčka je omáčka z vnitřností. Měla by obsahovat vše: srdce, ledvinky, kousek jater, slezinu a jazyk. Je toho hodně. Proto ji dělávám jen zřídka, když zabíjíme selátko na gril.


Suroviny:
(vepřové) vnitřnosti
1 cibule
lžíce sádla
sůl, nové koření, bobkový list
zakysaná smetana

Postup:
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vodou, osolíme, přidáme koření, bobkový list a vnitřnosti. Za občasného podlévání dusíme do měkka. Vnitřnosti vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Omáčku přecedíme, přidáme zakysanou smetanu a povaříme. V případě potřeby můžeme zahustit lžící mouky rozmíchané v trošce vody. Vrátíme do omáčky maso a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem.

4 komentáře:

  1. Aho Jitko. Ja túto omáčku robím trošku inak. Pľúca, slezinu a srdce / zmladej jehňaciny/uvarím spolu s korením. soľou a bobkovým listom vo vode. Na masti spením cibuľku a urobím svetlú zápražku na omáčku z hladkej múky. Zalejem precedeným vývarom, pridám 1-2 lyžice horčice, 2 lyžice ovocného/ vínneho octu/ 1-2 lyžice cukru, várovú smotanu a kúsok masla. Prevarím a pridám na kocky pokrájané vnútornosti. Podávam s knedlou. tinka77

    OdpovědětVymazat
  2. Já ji dělám jako Tinka77 jen dávám při vaření masa ještě kořenovou zeleninu a celou cibuli.Ostatní je stejné.

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, má oblíbená Pajšlová, mňam. Už ji nedělávám, nikdo ji nechce jíst, občas ji dělám z masa z vývaru drůbežího. Dělám ji na způsob Tinky a Jitky včetně té kořenové zeleniny z polévky. Přidám po zpěnění cibulky tymián, srdce, játra mám z drůbežího vývaru. Zkuste je to také fajné. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Brzy budeme dělat, máme v mrazáku králíka. Dáváme ještě ty břišní boční blány a někdy i přední nohy.

    OdpovědětVymazat