Za těch 10 let, co
cvičím tajči, se z nás vytvořila fajn parta přátel, kterou tmelíme
setkáváními mimo tělocvičnu. Předvánoční čas je k takovým setkáním jako
stvořený a tak se každý rok v půli prosince někde slezeme a probereme
všechno možné. Takové setkání se neobejde bez spousty nejrůznějších
dobrůtek a hlavně cukroví. Když jsem byla těhotná s Honzíkem, tak jsem
na tom byla zdravotně tak špatně, že jsem neměla napečené cukroví. Ale
na setkání jsem nemohla přijít s prázdnou, tak jsem udělala naši
tradiční vánočku. Od té doby je každým rokem obrovským hitem. Letos jsem
pro změnu nestihla upéct tu vánočku, protože jsem byla těsně před
setkáním stále někde pryč. To jsem to, panečku, schytala!
Zdroj: http://kerria.pise.cz/91-krehka-vanocka.html
250 ml mléka
2 vejce
80 g rostlinného tuku (např. Hera)
75 g pískového cukru (dávám sáček vanilkového a zbytek dovážím obyčejným)
lžička soli
500 g polohrubé mouky
citronová kůra
20 g droždí
50 g mandlí
50 g rozinek
Ingredience v uvedeném pořadí dáme do pekárny na
chléb a spustíme program na přípravu těsta (mimo svátky používám rovnou program na sladký chléb). Po pípnutí můžeme přidat
rozinky, mandle a kandované ovoce, od každého asi 50 g.droj: http://kerria.pise.cz/91-krehka-vanocka.html Kdo nemá pekárnu, tak si připraví těsto
běžným způsobem, tzn. kvásek, zadělat těsto a nechat vykynout. V
originále receptu je 2 hodiny kynout a během té doby 2x promíchat. Vykynuté nalijeme do vymazané formy o minimálním obsahu 1,2 l a dáme péci.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/91-krehka-vanocka.html
Těsto je dost řídké, na klasickou
pletenou vánočku se příliš nehodí. Vyzkoušela jsem dát víc mouky. Povedla se, ale na tu z formy chuťově neměla.
Žádné komentáře:
Okomentovat