úterý 10. prosince 2013

Vánoční cukroví I.

Asi každá hospodyňka má svoji sadu osvědčených vánočních receptů. Ani já v tomto směru nejsem vyjímkou. Mám jich asi deset, ale jen zřídka se mi podaří upéct všechny. Každý rok totiž zkouším i 2-3 nové recepty a tak na některé z těch oblíbených už nedojde z důvodu časové tísně.


Všechny recepty jsou uvedené v množství přibližně na čtyři plechy cukroví. Na cukroví je nejlepší použít skutečné máslo. To je ale dost drahé. Některé to řeší tak, že nakoupí máslo "v akci" a zamrazí ho. Já to zatím nezkoušela. Když chci trošku ušetřit, kombinuju máslo s rostlinným tukem zhruba v poměru 1:1.  Ale jak říkám, nad máslo není!

Linecká kolečka

To je klasika, která snad o Vánocích nechybí v žádné rodině.
 
250 g hladké mouky
60 g mletého cukru
140 g másla
2 žloutky
Všechny suroviny dobře zpracujeme v těsto (můžeme použít robot), vyválíme a vykrájíme kolečka. Do poloviny vykrájených koleček vykrojíme dírku. V předehřáté troubě upečeme. Vychladlé slepujeme marmeládou.

Vanilkové rohlíčky

U nich platí totéž co u lineckého. Já je mám moc ráda, ale cizí. Vždycky na nějaké předvánoční akci ochutnám ty nejlepší rohlíčky, a i když si vyžádám recept, tak po svátcích už si nevzpomene ani dotyčná ani já. A tak každý rok znovu a znovu zkouším různé "zaručeně" nejlepší recepty s větším či menším úspěchem. Krom toho se všechna vyzkoušená těsta dost drobí. Vyřešila jsem to zakoupením formičky-vykrajovátka. Těsto rozválím na vyšší plát a jednoduše rohlíčky vykrájím. Je s tím daleko méně práce a jsou všechny úhledné a stejně velké. Letos jsou dobré, ale pořád ještě to není ono.

225 g hladké mouky
180 g másla
80 g mletých vlašských ořechů
50 g mletého cukru
Všechny suroviny dobře zpracujeme v těsto (můžeme použít robot), ze kterého potom modelujeme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut. Upečené necháme trošku schládnout a obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali balíček vanilkového cukru.

Sádlové koláčky

Člověk by nevěřil, jak takové jednoduché cukroví může být dobré. Na ty se vždycky čas najde.


250 g hladké mouky
250 g mletého cukru
250 g sádla
kakao
špetka skořice

Všechny přísady zpracujeme v těsto, ze kterého tvoříme kuličky a skládáme je na plech. Do každé kuličky uděláme opačným koncem vařečky důlek, který naplníme marmeládou. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Kokosky

Tak toto curkoví jím u nás jen já. Mám ráda kokosové cukroví, ale kvůli sobě samotné bych ho asi nedělala. Je mi však líto vyhodit zbylé bílky.


4 bílky
80 g pískového cukru
200 g moučkového cukru
150 g mletého kokosu
2 lžíce polohrubé mouky
Z bílků ušleháme sníh, přidáme pískový cukr a potom i moučkový. Dále šleháme ve vodní lázni. Když je sníh prohřátý, sejmeme z ohně, přidáme kokos smíchaný s moukou a šleháme do vychladnutí. Nastříkáme na plech špičky (nebo stačí lžičkou nadělat hromádky) a pečeme při 150°C.

Nebeský chlebíček


Na pohled sice nevypadá, ale je to nejlepší cukroví, jaké jsem kdy jedla. Původní dávka byla poloviční, ale to nám nestačilo.


280 g moučkového cukru
280 g strouhaných ořechů
200 g pokrájených fíků
200 g kandovaného ovoce
150 g rozinek
100 g polohrubé mouky
2 vejce
kůra 1/2 citronu
Vše smícháme v těsto, pokud se lepí, zahustíme ještě trochou mouky. Vyválíme válečky, položíme na plech a potřeme žloutkem. Zvolna sušíme v troubě. Upečené, ještě teplé, nakrájíme na plátky.

Ořechové košíčky


Jak se říká, nejlepší cukroví je ořechové. Platí to i o košíčkách s ořechovou náplní. Nedělávám je však každý rok. Díky náplni a potom ještě polevě je s nimi více práce a někdy se holt toho času nedostává.


350 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
180 g másla
1 vejce
citronová kůra
Všechny přísady zpracujeme v těsto, plníme do vymazaných formiček a upečeme. Hotové košíčky plníme ořechovou náplní, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme kouskem oříšku.
Náplň - smíchat:
100 g másla
250 g mletých ořechů
200 g rozdrobených dětských piškotů
1 vejce
3 lžíce rumu
Na polevu se mi osvědčily rozpuštěné kaštany. Obyčejná poleva z čokolády na vaření je příliš tvrdá a podle mě příliš neladí s křehkostí cukroví.
Jak vidíte, na fotce jsou ještě perníčky. Recept najdete ZDE.
Tím však moje letošní pečení nekončí. Určitě bude ještě něco dalšího.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/90-vanocni-peceni.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/90-vanocni-peceni.html
  

Zdroj: http://kerria.pise.cz/90-vanocni-peceni.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/90-vanocni-peceni.html

4 komentáře:

  1. Ty sádlový koláčky bych chtěla zkusit, musí být vážně křehké. Nebeský chlebíček, to dělávala moje teta, a nedávno jsem zkoušela americké cookies a připadalo mi to podobné chutí.
    Polevu z ledových kaštanů jsem zatím nezkoušla, ale četla jsem o ní. Mně se osvědčila čokoláda na vaření, s přidanou lžičkou nebo dvěma bio kokosového oleje. Poleva jako hedvábí.

    P.S. nedá se odmontovat ten písmenný kód? Písmena jsou nezřetelné a už jsem musela třikrát opravovat. Mám dojem, že někde jsem na blogspotu psala komentář bez tohoto písmenného ověření, takže to asi jde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Kód jsem (doufám) zrušila, pořád se tady s tím seznamuju, takže kdyby ještě něco zlobilo nebo obtěžovalo, klidně to napiš.

      Z ledových kaštanů je výborná poleva, ale je poměrně drahá a jí málo, tak akorát na pár kousků cukroví.

      Vymazat
  2. Tak zkusím ještě jednou, snad to půjde i bez kódu... loni jsem hledala polevy, protože jsem jednu zmastila a to pořádně (zhrudkovala mi a nešlo to ani za zlatý prase spravit), takže jsem vyhledala všechny možné a nemožné polevy a dala je všechny dohromady (aby bylo z čeho vybírat). Tam jsem narazila právě na zmínku o kokosovém oleji a můžu říct, že je fakt moc dobrý.
    Ale drahý.
    Jenže, když dám na jednu tabulku čokolády jednu až dvě lžičky toho kokosu, vyplatí se... (a vážně báječně kokosově voní!)

    OdpovědětVymazat
  3. P.S. super! Šlo to! díky...

    OdpovědětVymazat