čtvrtek 7. srpna 2014

Cuketový dort "á la Sacher"

Léto se přehouplo do druhé půli a některým majitelům zahrádek už lezou cukíny krkem. I z jediné sazenice je úroda, že bychom si mohli cukínu dopřávat téměř denně. Naštěstí se nám občas podaří nějakou udat známým. Ať si také užijou!

V práci dělám sice na nejhůře ohodnoceném oddělení s dost mizernou pověstí. Ale toto místo má i své kouzlo. Mám možnost poznat lidi ze všech možných oddělení, aniž bych musela zvednout zadek ze židle. Celá fabrika totiž chodí k nám "na brigády", když jejich oddělení má z nějakého důvodu odstávku nebo když si někdo potřebuje naddělat náhradní volno. Od cizích lidí se člověk dozví tolik věcí... Třebas i nové recepty. A tak máme od jedné "brigádnice" několik receptů na různé koláče z cuket a ani je letos nestihnu všechny vyzkoušet.


Asi nejvíc mě zaujal recept na Sachrův dort. Při první příležitosti jsem ho musela vyzkoušet. Obzvlášť, když moje kolegyňka už ho dělala a tvrdila, že byl tak výborný, že nám ani nemohla donést ochutnat.

Cuketový dort "á la Sacher"

35 dkg jemně nastrouhané cukety
35 dkg polohrubé mouky
20 kdg cukru
2 vejce
2 dl oleje
3 lžíce kakaa
vanilkový cukr
prášek do pečiva

Vše smíchat, nalít do vymazané a moukou vysypané dortové formy a péct asi 45 minut. Vychladlý dort rozkrojíme a promažeme marmeládou, nejlépe meruňkovou. Povrch polijeme čokoládovou polevou. Před podáváním zdobíme šlehačkou.

První dojem z dortu bylo zklamání. Zdálo se mi, že se moc nepovedl. Sice šlehačka to trošku spravila, ale pořád to bylo takové nic moc. Teprve na druhý den jsme si na něm opravdu pochutnali. Jak se proležel, natáhl vlhkost z marmelády a byl mnohem vláčnější. Takže rozhodně se vyplatí nespěchat a nechat pár hodin uležet!
Zdroj: http://kerria.pise.cz/357-cuketovy-dort-a-la-sacher.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/357-cuketovy-dort-a-la-sacher.html

2 komentáře: