čtvrtek 28. srpna 2014

Kyselý houbičky

Současné počasí houbařům přeje. Ani my jsme neodolali a vyrazili s košíky do lesa - a to není na Hané žádná sranda, protože lesy tu moc nejsou a ten jediný a nejbližší (20 km od nás) je vojenský prostor. My pochopitelně povolenku ke vstupu nemáme, a tak jsme museli hledat nějaký volně přístupný les... Ale našli jsme les, v něm i houby a ne zrovna málo. Něco se snědlo hned, něco usušilo, něco zamrazilo. Jenže, když tak pěkně rostou, bylo by škoda nejít zas. A tak o týden později znovu vyrážíme a vracíme se obtěžkáni ještě plnějšími košíky než minule. Ale když to bylo škoda nechat je v lese, i tak jsme si cestou zpátky k autu vybírali už jen ty nejlepší a nejhezčí kousky a obyčejné suchohříbky nechávali v mechu pro někoho jiného.


Doma jsem opět naplnila sušičku, další část jsme snědli hned, ale co s tím zbytkem? V mražáku mám dost, víc toho nestihnu spotřebovat a dlouho to tam být nemůže. Vzpomněla jsem si na svého strejdu, který byl vášnivým houbařem a krom jiného houby také nakládal do nějakého kyselého nálevu. Bylo to trošku slizké, ale moc dobré. Jenže strýc už nežije a rodina recept neví (nebo možná nechce prozradit?). Zapátrala jsem na netu a receptů je tam spousta. Pár jsem jich pročetla a vybrala si ten asi nejsložitější, ale zdál se mi nejlepší.

Vybrala jsem tedy ty nejhezčí a nejpevnější houby a dala se do vaření. Na internetu sice najdete i jednodužší recepty, ale tento skutečně stál za tu trošku práce navíc.
 
 

Protože mám zkušenost, že občas recepty a návody na cokoliv z internetu mizí, přepisuji sem celý postup, abych si jej uchovala pro příště.

Houby očistíme, propláchneme vodou (nejlépe v sítu) a nakrájíme na přiměřeně velké kousky a předvaříme je v co největším množství vody. Houby by v hrnci měly sahat asi do poloviny a zbytek dolijeme vodou. Na litr vody dáme rovnou polévkovou lžíci soli, 16 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kousek mrkve a celeru. Vaříme podle druhu a tvrdosti 10-20 minut (václavky zásadně nejméně 20 minut, spodní části hlívy ústřičné můžeme až hodinu). Během varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slijeme a houby propláchneme v sítu studenou vodou a necháme okapat. Zeleninu a koření odstraníme a dál již nepoužíváme. Na dno sklenice dáme plátek cibule, mrkve, celer a kopr, můžeme přidat i další zeleninu (květák, papriku, brokolici, patizon, feferonku...), doplníme houbami, zalijeme nálevem až po okraj a pevně uzavřeme. Sterilizujeme zcela ponořené ve vodě 25 minut na 100°C.

Na nálev 5 minut svaříme a poté přecedíme:
0,25 l octa (8%)
0,75 l vody
20 g soli
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla (sacharin)
1 bobkový list
1 hřebíček
3 kuličky nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčíčného semínka (můžeme vynechat, protože zvýraznuje kyselost)
0,5 lžičky koriandru





1 komentář:

  1. Mňam byla bych ráda kdybychom v téhle sezóně taky tuhle mňamku udělali. Je to skvělá příloha k hllavním jídlům. Ale dobré jsou i bez ničeho :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...