čtvrtek 8. ledna 2015

Králík na zelenině

Po nedávném Vánočním hodokvasu by to chtělo něco dietnějšího, třebas králičí maso a zeleninu. Tento recept jsem dostla od bývalé kolegyně v práci. Trošku to připomíná nedodělanou svíčkovou. Ale svíčková je svíčková a králík zase králík, takže z toho určitě žádná omáčka být nemusí a stejně si pochutnáte, protože chuť zeleniny se promísí se šťávou z masa a obohatí vůní anglické. A i když třebas nemáte rádi dušenou zeleninu - ostatně já ji taky obvykle nemusím, v této podobě by vám mohla zachutnat, podobně jako mně.

Suroviny:


4 porce králíka (zadní kýty, nebo celý zadek)
1 větší cibule
asi 4 mrkve
2 petržele
plátek celeru
100 g anglické slaniny
bílá slanina na prošpikování
sůl
pepř
2-3 bobkové listy
3-4 stroužky česneku

Postup:

Králíka očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a necháme odležet, ideálně přes noc. Druhý den očistíme zeleninu a nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a vložíme do pekáčku a přidáme bobkové listy. Česnek sloupneme jen tu horní suchou vrstvu a i se zbývající slupkou přidáme k zelenině. Na to položíme králičí maso, které poklademe silnějšími plátky slaniny. Vše podlejeme asi 2 dl vody a zakryté dusíme v troubě asi hodinu, občas podléváme. Poté maso otočíme, anglickou můžeme nechat změknout v zelenině a dopečeme už odkryté, aby se udělala kůrčička.
Ideální přílohou jsou brambory vařené, nebo šťouchané. Můžeme podávat i s rýží.


Žádné komentáře:

Okomentovat