Každým rokem v květnu se na pultech objevuje
zelenina zvaná chřest. Pro mnohé je exotická, ačkoliv se pěstuje i u nás
v ČR, v okolí Ivančic. Za punc exotiky zřejmě může jeho poměrně vysoká
cena ještě v nedávných dobách. Dnes jej však můžeme koupit za celkem
rozumnou cenu. Dopřejme si tedy i my oblíbenou lahůdku francouzských
králů.
Před úpravou je
třeba chřest dobře očistit. Šetrnost se nevyplácí. Je třeba jej pořádně
oškrábat (jak brambory) a zbavit jej tak vrchní vrstvy, kde jsou příliš
tuhá vlákna, která by nám zkazila požitek z jídla. Vařením chřest
zkřehne a snadno se láme. Je proto lepší jej před vložením do vroucí
vody svázat do "otýpky". Vaříme asi 10-15 minut, podle síly výhonků.
Jak chutná? Mě nepřijde chuťově nijak
vyjímečný. Asi bych ho přirovnala ke kedloubkům, je trošku jemnější a
nepatrně nahořklý. Kupuji ho jen v sezoně, především jako oživení našeho
poněkud stereotypního jídelníčku.
Chřestová polévka (asi 6 porcí)
půlka cibule
1 mrkev
kousek petržele
kousek celeru
1 větší brambor
5 kousků chřestu
trojúhelníček sýra
smetana
sůl
celý pepř a nové koření
oříšek másla
Na másle osmahneme cibulku a kostičky mrkve. Zalijeme vodou, přidáme brambory, petržel, celer a koření, osolíme a vaříme cca 10 min. Poté přidáme na kolečka nakrájený očištěný chřest a dovaříme doměka. Zjemníme několika lžícemi smetany. Já nechávám ve všech smetanových polévkách rozpustit trojúhelníček sýra.
Na másle osmahneme cibulku a kostičky mrkve. Zalijeme vodou, přidáme brambory, petržel, celer a koření, osolíme a vaříme cca 10 min. Poté přidáme na kolečka nakrájený očištěný chřest a dovaříme doměka. Zjemníme několika lžícemi smetany. Já nechávám ve všech smetanových polévkách rozpustit trojúhelníček sýra.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/72-chrestova-polevka.html
Žádné komentáře:
Okomentovat