čtvrtek 13. srpna 2015

Plněná cuketa

Receptů na zpracování cuket není nikdy dost. Rostou totiž jako o závod a na jeden-dva způsoby se brzy přejí. Dnes jsem se inspirovala u své jmenovkyně Jitky a vyzkoušela plněnou - ovšem nádivku jsem si udělala podle vlastní fantazie. Měla jsem sice trošku obavy, podobný recept jsem zkoušela už loni, ale moc slavně to nedopadlo. Pečená cukína byla mokrá a neforemná jak náčiňová hadra a chutnala podobně svému vzhledu. Na Jitčině receptu mě zaujalo, že cuketu plní už oprančeným masem, takže se nemusí tak dlouho zapékat. To  znamená, že by mohla zůstat pevnější. Otázka je, jak to bude chutnat, protože cukína sama o sobě žádnou extra chuť nemá.

No, ale cukín je dost a když náhodou nebude k jídlu, vyďobeme nádivku a zbytek hodíme slípkám, že? S tím jsem se do toho pustila. Výsledek mě však příjemně překvapil. Cukína byla měkká a šťavnatá. A kupodivu měla i nějakou chuť, zřejmě díky nádivce.


Suroviny:
mladá (malá) cuketa
česnek
cibule
mleté maso
tuk na osmažení
sůl
pepř
směs zeleniny (mrkev + hrášek)
vejce

Postup:
Všeho v přiměřeném množství. Na tuku osmažíme najemno nakrájenou cibuli do růžova. Poté přidáme mleté maso (já měla zrovna králičí), směs osolíme, opepříme a za stálého míchání opékáme. Odstavíme z plotny a vmícháme čerstvou nebo mraženou zeleninu. Cuketu omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme střed se zrníčky. Vzniklé "lodičky" potřeme rozmačkaným česnekem se solí, naplníme nádivkou a zalijeme rozšlehaným vejcem. Hotové naskládáme do pekáčku, podlijeme vodou a dáme do trouby zapéct na 180°C asi 20-25 min.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/350-lodicka-z-cukiny.html



Zdroj: http://kerria.pise.cz/350-lodicka-z-cukiny.html

1 komentář:

  1. tak takto plnená cuketa/ s baraním mäsom/ sa volá v oriente imam omdlel. pripravujú ju ako sviatočné jedlo na koniec ramadánu. Podobne ako ty, ale na vrch šla ešte kyslá smotana a petržlenová vňať. Naších to moc neoslovilo a tak mám zákaz variť zdochnutého imama - tak to moji nazvali - dobrú chuť - tinka77

    OdpovědětVymazat