čtvrtek 29. října 2015

Husí krev s vejci

Blíží se svátek Svatého Martina a v posledních letech už se stává tradicí na našich stolech tzv. Svatomartinská husa. I my jsme tedy v předstihu vyzabíjeli naše husičky a postupně je při různých příležitostech konzumujeme. Ale recept na nějakou husu si nechám až před Svatým Martinem. Dnes bych chtěla oprášit jednu staročeskou lahůdku - husí krev. Někomu to možná přijde jako poněkud nechutné jídlo, ale krev (nejen ta husí) patřila k české kuchyni snad odjakživa.

Nevím jak je to dnes, protože do oddělení s konzervami v supermarketech vůbec nechodím, ale za mého dětství se dala konzervovaná husí krev koupit v obchodě. Sice nevím, jestli byla běžným, nebo spíš podpultovým zbožím, ale prostě byla. Ovšem já ji dosud neochutnala. A tak jsem neodolala a při zabíjení husí jsem si trošku krve chytla, že to vyzkouším. Manžel také tvrdil, že s vajíčky je to lahůdka, chutí připomínající játra. Dnes můžu potvrdit, že měl pravdu, chutí opravdu připomíná játra, spíš ta drůbeží, ale má jemnější konzistenci. Prostě jsem si opět pochutnala, jinak bych se tu s tím vůbec nechlubila...


Suroviny:
krev z 1-2 husí
1 cibule
vajíčka v přiměřeném množství
tuk na smažení
sůl, pepř.

Postup:
Huse nasucho oškubeme plošku peří na krku. Poté ji v tom místě zařízneme a necháme vykrvit do misky. Odstraníme případná spadlá pírka a misku s krví uložíme do chladna, kde ztuhne. Na tuku osmažíme do růžova na jemno nakrájenou cibuli. Ztuhlou krev vyklopíme, nakrájíme na kostičky a krátce opečeme na cibulce. Vyklepneme vejce a za stálého míchání necháme "zdrcnout". Osolíme, opepříme a podáváme s pečivem, případně se zeleninovou přílohou.

1 komentář:

  1. Já jsem odolná, protože husí krev jsme jídávali coby děti. Jen si nepamatuji, jestli ji máma nechávala podobně ztuhnout, nebo ji vymíchávala v tekutém stavu a ta krev se pak stejně zdrcla do takových crcků. Chuťově byla docela lahodná, když člověk překonal počáteční nedůvěru. Pamatuji si, že jsme ji sice nevyžadovali, ale když byla, zbaštili jsme ji celkem s chutí. Jestli ji vymíchávala s vajíčky, už si nepamatuji, ale cibulku tam tuším dávala.

    OdpovědětVymazat