čtvrtek 21. dubna 2016

Pampeliškový med

Jaro je v plném proudu, všude září žluté hlavičky pampelišek - to znamená, že musíme posíct zahradu. Ale nejprve si natrhám na med. Receptů jsem vyzkoušela několik a nejvíce se mi osvědčil tento:



Suroviny:
300 plně rozvinutých květů pampelišky
2 citrony
1 kg cukru

Postup:
Květy pampelišek nasypeme do hrnce, přidáme pokrájené citrony i s kůrou, ale bez pecek a všechno přelijeme litrem vřelé vody. Necháme stát alespoň 24 hodin. Potom scedíme přes plátýnko, šťávu vymačkáme a do tekutiny nasypeme cukr. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme půl až třičtvrtě hodiny. Množství by se mělo za tu dobu zredukovat zhruba na polovinu. Horký pampeliškový med lijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Pampelišky je nejlepší trhat hned z rána, jak oschne rosa. Předběhneme tak včelky a sladká šťáva z květů zůstane nám.

2 komentáře:

  1. No jo, budu zas muset vyrazit na louku, ony nám tu zatím kvetou jen poskrovnu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás už jsou v plném květu, kdo ví, jestli do víkendu vydrží...

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...