čtvrtek 19. listopadu 2015

Domácí klobásy

V chlívku nám pomalu dorůstá pašík, termín zabijačky se blíží.... Jenže je tu problém téměř Nerudovský: "Kam s ním?" Všechny tři mražáky jsou totiž plné po okraj a už nic moc dalšího se do nich nevejde. Ať se snažíme sebevíc, mražák během těch pár dnů prostě vyprázdnit nedokážeme. A tak jsme se rozhodli část masa zužitkovat do klobás. Nakonec v klobásách je celkem fuk, jestli je maso čerstvé nebo z mražáku.... Takže vše, co se dá použít ven a pomlet, okořenit atd....

Obvykle děláváme klobásy z cca 15 kg masa. To je tak akorát množství do udírny. Víc se tam nevejde. Menší množství se zase méně vyplatí, protože uzení trvá stejně dlouho a dřeva se také spálí stejně jako když je udírna plná.

Suroviny: (na 1 kg masa)

17,5 g soli
1,75 g mletého pepře
3,25 g sladké papriky
1,30 g drceného kmínu
100 g česneku (prolisovat, nebo pomlet)

maso
střeva

Postup:

15-20 % masa pomeleme, zbytek nakrájíme na menší kousky. Existuje na to mlýnek, mívají ho řezníci a ve větších kuchyních mívají dokonce elektrický, ale k tomu není zrovna snadné se dostat. V přiměřeně velké nádobě (my používáme dětskou vaničku) maso promícháme s kořením, podle potřeby přidáme studenou vodu a necháme do druhého dne v chladnu odležet. Druhý den plníme do střev a otočením tvoříme jednotlivé klobásky. Rozložíme na pekáče a znovu necháme v chladnu odležet. Následující den brzy ráno roztopíme udírnu, klobásky do ní zavěsíme a pomalu udíme několik hodin. Není na škodu občas jednotlivé řady klobás přeskládat, aby se proudily rovnoměrně.




Podobných receptů je na internetu spousty, liší se jen poměr koření. Nám chutnají takto.

3 komentáře:

  1. Tyjo to je pořádné množství masa. Je ale pravda, že jestli dáte do udírny jen 3 klobásy, nebo ji naplníte celou, tak se musí pořád topit stejně. My si domácí klobásy neděláme, ale kupujeme si je. I tak jsou ale z udírny dobré :-) . Domácí bych také chtěla někdy ochutnat, tak třeba nás na ně někdy někdo pozve :-D .

    OdpovědětSmazat
  2. Dobrý den jaké pouzivate strivka a kde se daji koupit

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, střívka používáme klasická vepřová a dají se koupit v masně. Ale ne vždy je mívají skladem - obvykle si je objednáváme pár dní předem.

      Zkoušeli jsme i ovčí, jsou užší (na cigára), ale také se více trhaly. Ale ty snad bez známostí neseženete.

      Smazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...