čtvrtek 9. února 2017

Žemlovka

Žemlovka je dalším jídlem, které jsem jako dítě nesnášela. Respektive nesnášela jsem tu školní sestávající se z jakési mokré rohlíkové hmoty proložené obrovskými slupkami z jablek - fakt hnus. Doma jsme ji nedělávali vůbec, a tak jsem poprvé ochutnala dobrou žemlovku až od tchýňky. Byla jsem překvapená, chutnala skoro jako jablečný koláč. Od tchýňky jsem se tedy naučila připravovat dobrou žemlovku na které si vždycky pochutnáme. Ostatně není přece potřeba jíst jen maso.


Suroviny:
8-10 starších rohlíků
4-5 jablek
hrnek mléka
3 vejce
skořice
cukr podle chuti
máslo

Rohlíky nakrájíme na kostičky a v míse je zalejeme směsí z mléka, žloutků, skořice a cukru. Necháme chvíli nasá, občas promícháme. Mezitím si připravíme zapékací formu - vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na kostičky. K rohlíkům zlehka vmícháme sníh z bílků. Správně by se měla položit na dno formy vrstva rohlíků a na ně vrstva jablek. Mě se však téměř všechna takto vrstvená jídla rozpadají, takže volím metodu "zamíchat všechno dohromady" a jen to dát do formy. Povrch pokapu rozpuštěným máslem a dám zapéct do trouby.

PS: Žemlovka se dá připravit i ze zbytku vánočky. V tom případě však už nedávám cukr, protože vánočka je sladká sama od sebe.

2 komentáře:

  1. S vánočkou je taky dobrá, a dá se stejně tak použít i starší veka.
    Přimíchat do žemlovky sníh z bílků je taky dobrý nápad, zjemní to celý moučník. Já zkoušela i variantu s meruňkama a jindy s marmeládou, tvarohem a čokoládou. Velmi dobré to bylo!
    A tvoje žemlovka vypadá taky skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. ja robím žemlovku z chleba - najlepšie z grahamového aj s kôrkou. Má to takú zvláštnu trošku nahorklú chuť a tú mám na žemlovke rada. Občas ju posypem aj zbytkom maku.

    OdpovědětVymazat