čtvrtek 23. března 2017

Luxusní česnečka

Mezi stálice české kuchyně neodmyslitelně patří česnečka. Naši chudší předkové ji nazývali oukrop a vařili jej z česneku a brambor a přikusovali chléb. Základní suroviny bychom tedy měli. V průběhu let prošla česnečka mnoha úpravami a změnami. I když ta nejobyčejnější (hospodská) se od té původní liší jen více druhy zeleniny. Pokud si však česnečku objednáte v tzv. "lepším podniku" dostanete něco docela jiného. Svým způsobem je to kříženec naší tradiční česnečky a té francouzské. A opravdu chutná luxusně, takže pokud jste ji ještě nezkoušeli, rozhodně se do toho pusťte. Navíc je to úplně jednoduché.



Suroviny:
1 l vývaru (ideáláně slepičí, ale může být i hovězí, případně z uzeného masa)
1 mrkev
1 palička českého česneku (cca 10 stroužků)
zelená petrželka

Postup:
Do vývaru vložíme očištětou a na kostičky pokrájenou mrkev, a oloupaný rozmáčklý česnek (cca 5 stroužků). Povaříme asi 20 minut. Těsně před vypnutím přidáme podle chuti 1-2 rozetřené česneky a hrst sekané petrželky.
Během vaření si připravíme opražený chléb. Na talíře dáme několik kostiček tvrdého sýra - asi by se hodil nějaký francouzský, ale eidam taky postačí. Doprostřed každého talíře dáme 1 žloutek. Takto připravené porce přeléváme horkou polévkou. Podáváme s opraženým chlebem a na malý talířek nebo mističku můžeme utřít zbylý česnek, aby si každý mohl přidat podle vlastní chuti.

Vývar je dobré si připravit předem. Já si ho pokaždé uvařím větší množství a část zamražuju ve vypláchlých krabicích od mléka. Tak mám po ruce stále kvalitní základ na přípravu polévek i omáček.

1 komentář:

  1. Tak to je opravdu luxusní verze česnečky!
    Doma jich dělám několik, podle toho, kolik dám zeleniny.
    Ale moje mamka dělávala úplně základní, nejjednodušší, minimalistickou. Jen sůl, kmín, nechat povařit a pak klechtnout vajíčko a přidat rozmačkaný česnek, podle chuti.
    A k tomu kostičky opečeného chleba.
    Skutečně žebrácká česnekačka, ale kupodivu, i s tím minimem propriet chutnala dobře.
    Tohle je opravdu vychucená verze de luxe...

    OdpovědětVymazat