čtvrtek 2. března 2017

Prdéčková polévka (kmínová)

Kmín patří mezi nejstarší evropská koření. Lidstvo si už dávno zřejmě povšimlo, že právě kmín ulevuje od nadýmání a plynnatosti a vůbec celkově zlepšuje trávení. Zvláště se pak doporučuje kojícím ženám. Celkem jednoduchým způsobem, jak dostat kmín do jídelníčku je kmínová polévka, které u nás doma neřekne nikdo jinak než "prdéčková".


Suroviny:
1 l masového vývaru
1-2 lžíce krupice
1 lžička drceného kmínu
1-2 mrkve
1 vajíčko

Postup:
V kastrůlku nasucho opražíme krupici spolu s kmínem. Zalejeme vývarem a dobře rozmícháme. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a povaříme cca 15-20 min. Do hotové polévky vmícháme rozkvedlané vajíčko.

Z domova znám verzi z bujónové kostky. Ale od doby, co žiju na venkově mívám různých domácích vývarů plný mražák. Pokud vám obyčejná polévka z bujónu (obvyklá ve všech běžných vývařovnách) příliš nechutná, tak z vývaru si ji možná zamilujete, protože ta chuť se vůbec nedá srovnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...