Při
pohledu na řez brněnského dortu by se mohlo zdát, že jeho
příprava bude náročná. Ale není tomu tak. Brněnský dort patří
k těm nejjednodušším, co znám. I když to bude znít podivně,
tak právě proto ho při slavnostních příležitostech dělávám
zřídka. Mám totiž pocit, že bych tím hosty vlastně odbyla.
Letos
se mi však nedostávalo moc času na výrobu něčeho náročnějšího
k Adámkovým narozeninám, a tak jsem byla za tuto klasiku vděčná.
Jak můžete vidět i z fotografie, ani se zdobením jsem si nedělala
moc starostí a koupila „marcipánovou plastelínu“ z níž si
Adámek sám tvořil dekorace.
Na
korpus:
12
vajec
12
lžic cukru
12
lžic mouky
kakao
prášek
do pečiva
Vejce
s cukrem ušleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva
a dobře promícháme. Polovinu těsta nalijeme do formy. Vždy jedna
je klasická dortová a jako druhá nám poslouží obyčejný plech
vyložený pečícím papírem. Kterou zvolíme záleží jen na tom,
jakou chceme mít barevnost jednotlivých pater dortu. Dáme upéct.
Druhou polovinu obarvíme kakaem, nalijeme do druhé formy a také
upečeme. Po vychladnutí kulatý korpus rozkrojíme na dvě
poloviny, obě pokapeme rumem a natřeme krémem. Korpus na plechu
pomažeme marmeládou a nakrájíme na proužky, které stáčíme
postupně do „maxi“ rolády - vždy když proužek dojde,
pokračujeme dalším stále dokola dokud nemáme kolo o velikosti
dortového korpusu. Nejlépe je pracovat přímo na dortovém
korpusu. Tímto získáme efekt svislých proužků ve střední
části dortu. Nahoru přiklopíme druhou část dortového korpusu.
Povrch potřeme krémem a ozdobíme dle chuti a fantazie.
Na řezu by měly být pravidelně se střídající svislé proužky marmelády a piškotu. Já si to tentokrát ještě více zjednodušila a piškot jsem svinula do rolády, kterou jsem nakrájela na kousky a naskládala na korpus. Tím pádem mám ty svislé proužky nepravidelně.
Co
se týká krému, existuje spousta různých druhů, klidně si
můžete vybrat svůj oblíbený. Já je různě střídám, přesto
k mým nejoblíbenějším patří tzv. Vařený žloutkový krém.
Vařený
žloutkový krém
žloutky
moučkový
cukr
vanilkový
cukr
250
g másla
Žloutky
s cukrem ušleháme do husté pěny. Následně je vložíme do vodní
lázně, dál šleháme a současně prohříváme krém. Je potřeba
dát pozor, aby se krém nepřevařil – srazil by se. Správná
chvíle nastává, když se na vodě ve spodní nádobě začnou
tvořit malé bublinky (těsně před bodem varu). Pokračujeme ve
šlehání až do vychladnutí. Do vychladlého zašleháme změklé
máslo.
Marcipánová plastelína - je to pravý marcipán z mandlí! |
Žádné komentáře:
Okomentovat