Dnes jsem si překvapeně uvědomila, že za ty roky, co žiju na venkově jsem naprosto propadla kynutému těstu. Proč to překvapení? No, u nás doma se kynuté těsto dělávalo minimálně, spíš výjimečně. Babička ho sice dělávala častěji, ale ta zemřela, když mi táhlo na deset. Kamarádky a ženy s nimiž se různě setkávám, také většinou kynuté těsto nemají v repertoáru. Dokonce ani ty, co vlastní pekárnu a tudíž mohou toto těsto připravit snadno a bezpracně. A rozhodně se nevymlouvají na jeho nezdravost či nedietnost. Dalo by se říct, že jeho obliba přetrvává už jen u starší generace. Na druhou stranu většina chlapů, co znám, kynuté buchty, koláče a jiné miluje a dávají jim před těmi "moderními bez kynutí" přednost. Kdo ví, co za tím je: Možná je to tím, že kynuté buchty více zasytí. Možná v nich vyvolávají vzpomínky na maminku nebo babičku a příjemné pocity, že o ně někdo pečuje se stejnou láskou... Ať je to jak chce, jsem přesvědčená, že toho svého kynutou buchtou potěšíte, takže s chutí do toho. Tady na blogu mám už pár receptů v rubrice "Kynuté" a dnes tedy přidám další:
kynutý koláč se švestkami |
Suroviny:
300 ml vlahého mléka
2 vejce
80 g rostlinného tuku (např. Hera)
75 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
lžička soli
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
20 g droždí
ovoce (meruňky, švestky, ryngle)
na drobenku smícháme:
lžíce hladké mouky
lžíce mletého cukru
lžíce sádla
Postup:
Ve sklence mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí a necháme vzejít kvásek. Poté jej smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto. U kynutého těsta hodně záleží na vypracování, bývá to fyzicky dost náročné. Je třeba ho vymíchat (doslova vybouchat) až se na povrchu začnou tvořit vzduchové puchýřky. Údajně ho zvládnou zpracovat i některé kuchyňské roboty, ale vlastní zkušenost nemám. Potom ho přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, což trvá cca 2 hodiny. Během té doby ho 2-3x promícháme. Jelikož mám pekárnu, tak si to s její pomocí dost usnadňuju. Stačí vložit suroviny v uvedeném pořadí a zapnout program "těsto". Pekárna se o vše postará sama: Dobře ho vymíchá, zajistí správnou teplotu i čas pro kynutí a nakonec upozorní, že je hotovo. Hotové těsto přendáme na pekáč vyložený pečícím papírem. Traduje se, že se těsto nelepí, pokud se zpracovává pomoučněnýma rukama. V tomto případě však dávám přednost vodě. Takže pomocí namočených rukou těsto rozprostřeme po celé ploše pekáče. Ruce si můžete podle potřeby namáčet opakovaně. Těstu těch pár kapek vody neublíží. Těsto poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Dáme do vyhřáté trouby upéct.
Žádné komentáře:
Okomentovat