čtvrtek 10. května 2018

Polévkové koření

S příchodem jara začíná také "sezóna zavařování" - i když na venkově se zavařuje i v zimě, maso a masové výrobky. Ovoce ještě sice není, ale bylinek a různých kytiček už je všude plno a bylo by škoda si něco z toho neschovat i na zimu.

Loni jsem se rozhodla vyzkoušet domácí polévkové koření (tzv. Maggi), jehož základní surovinou je libeček, který právě vyrašil. A protože se osvědčil, je čas pokus zopakovat. Loni jsem ho sice dělala později, ale každá babka kořenářka vám řekne, že jarní bylinky mají největší "sílu". Takže hurá do zahrádky a natrhat mísu libečku...



Suroviny:
Libeček (cca mísa)
1 lžička soli
4 lžíce slunečnicového oleje

Postup:
Libeček opláchneme, necháme oschnout a nasekáme najemno. Smícháme se solí a olejem a plníme do skleniček. Zavíčkujeme a ukládáme do lednice, kde vydrží i rok - vyzkoušeno.

Jelikož libeček roste prakticky celý rok, je potřeba uschovat jen trošku na zimu. Mě stačila jedna sklenička od výživy.

1 komentář:

  1. Zajímavá verze, já dělala loni jednodušší - libeček jsem nasekala a nechala zamrazit. Nasekala jsem jej trochu víc nahrubo, a dala bez soli a pak jen odbírala z kelímku. Libeček je vůbec skvělý, a tvoje verze zajímavá.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...