čtvrtek 21. února 2019

Bramborové roští

Recept jsem našla na internetu a hned mě zaujal. Náhodou i manžel na něj v ten samý den natrefil a protože není lingvista, tak si původní název "rösti" poněkud počeštil, vzniklo z toho roští a už to tak zůstalo. Rösti je švýcarské národní jídlo, vzdáleně připomínající náš tradiční bramborák. Podobu evokuje především hlavní surovina - strouhané brambory, a pak to, že jsou to osmažené placičky. Tím však veškerá podoba končí. I chuť je jiná, protože jim chybí to "správné" barmorákové koření a také jsou křupavější. Bramborák nikdy tak křupavý neuděláte. Tím ovšem nechci říct, že jsou lepší než bramboráky. Mám bramboráky ráda a i když nejsou tak křupavé, žádné roští je nemůže nahradit. Ale i roští je dobré, jen prostě úplně jinak.


Suroviny:
cca 3/4 kg brambor
1-2 cibule
cca 2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
tuk na smažení

Postup:
Oškrábané brambory nastrouháme na hrubším struhadle. Necháme chvíli odstát a slejeme vodu, kterou pustily. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a ostatní suroviny. Vše dobře promícháme a na rozpálený tuk sázíme malé placičky, které z obou stran osmažíme dozlatova. Podávat můžeme s nějakým pikantním dippem - já zvolila doporučovaný křenový.

2 komentáře:

  1. Něco podobného, ale bez té cibule, dělal před lety kamarád. Vlastně dělal normální bramboráky, ale bez mouky, jen nastrouhané brambory, sůl, česnek a majoránku a smažil. Bez uzeniny, bez mouky, první kousek se trhal, ostatní už byly pěkně vcelku, ale pravda, byly ty bramboráčky trochu menší. A výtečné, skutečná chuť brambor! Vlastně podobné jako tyhle rösti, jen víc kořeněné. - Do druhé várky dal místo česneku pokrájenou cibuli a sůl. Vlastně to bylo totéž. Moc moc dobré!

    OdpovědětVymazat
  2. Žádné vajíčko? Já asi zůstanu u té naší klasiky. Ta cibule je na mě slabý kalibr.

    OdpovědětVymazat