čtvrtek 30. května 2019

Koprová omáčka

Omáčky patří ke klasice české kuchyně. Ovšem je tu jeden háček. Pod názvem omáčka si celý svět představuje něco úplně jiného, než Češi. Zatímco ve světě je omáčka jen přílohou a servíruje se v malém množství, u nás je omáčky plný talíř, protože je hlavním chodem a k ní se servírují různé přílohy. Jednou z nejběžnějších českých omáček je právě koprovka. Někdo ji miluje, jiný jí nemůže vystát. Osobně si spíš myslím, že ti druzí, buď nemají rádi koprové aroma, nebo nikdy neochutnali skutečně dobře připravenou koprovku. Přiznejme si to, ta ze školních a závodních jídelen nebývala nic moc. Dnes už je to prý o něco lepší. Receptů a postupů existuje několik, takže vám nebudu tvrdit, že takhle to máte dělat. Jen se chci podělit o to, jak koprovku dělám já a jaká nám doma všem chutná.


Suroviny:
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1/2 l mléka
1 bílý jogurt
sůl, kopr
1/4 kostky masoxu (ideálně slepičí)

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Necháme chvíli schládnout, zalijeme mlékem a dobře rozmícháme, aby se nedělaly hrudky. Osolíme, přidáme masox a za stálého míchání přivedeme k varu. (Masox v kuchyni používám jen výjimečně, klidně ho můžete vynechat). Jakmile začne omáčka houstnout, vmícháme jogurt a odstavíme z plotny. Teprve poté vmícháme i nasekaný kopr v množství dle chuti.
Jako přílohu máme nejraději houskový knedlík, ale můžete si dát i s bramborem. Hlavně nezapomeňte na vajíčko vařené na tvrdo.

2 komentáře:

  1. Koprovku dělávám trochu jinak a zdá se, že tvůj recept je vylepšený, určitě ho vyzkouším, kopr mám ráda. Taky dělám s koprem kyselou polévku, to je recept mý mámy, v nejjednodušší formě stačí pár ingrediencí. Dám vařit vodu, sůl a pár kuliček nového koření, přidám cibuli - jednu celou malou nebo půlku větší, pokrájené oloupané brambory a vařím, zatím si nachystám záklechtku - asi půl hrnku mléka a tři lžíce hladké mouky. Když není hladká, tak i polohrubá může být. Rozmíchám a v polovině vaření přidám do polévky, ještě vařím, až jsou brambory měkké, polévku vypnu a začerstva zaklechtám jedno vajíčko. Přidám posekaný kopr a po pár minutách ještě půlku lžíce octa, kdyby nestačilo, tak ještě trochu. Polévka je lehounce nakyslá, hodně osvěžující a dá se jíst i za studena, v horkých letních měsících. (Brácha se se mnou hádá, že tam má být i mrkev a petržel, ale já si ji pamatuju právě takhle, protože je polévka skvělá, i když jsou tam jen brambory a cibule.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, sice netuším, čím je můj recept vylepšený, protože takto koprovku vařila i moje mamka, jen místo jogurtu přidávala kapku octa. Já později ocet nahradila citronovou šťávou a nakonec jogurtem - tak nám chutná nejvíce.
      Polévku z kopru dělávám kulajdu, ale bez hub - někde na blogu už tu je. Obojí - kopr i houby jsou dost aromatické a já nerada kombinuju aromatické chutě.

      Vymazat