čtvrtek 2. května 2019

Polévka z "Medvěda"

... rozumněj z medvědího česneku.

Medvědí česnek je oblíbenou a vyhledávanou jarní bylinkou. Nejspíš proto, že je to vůbec první čerstvá "zelenina", která u nás roste. Navíc je chutný a dá se použít jako zelené koření i jako hlavní surovina mnoha dalších pokrmů. U nás je s medvědem problém. Lesy tu jsou poměrně exotickým biotopem. Ten nejbližší od nás je rozlohou menší než některé městské parky, obejít ho celý kolem dokola nezabere ani hodinu. Ten druhý nejbližší je opravdu rozsáhlý, ale je to vojenský prostor a tudíž se do něj bez povolenky nesmí. Další lesy jsou od nás cca 50 km vzdálené.

Minulý rok jsme sice na medvěda vyrazili do přírody, ale při té příležitosti jsem si narýpala i pár rostlinek a zasadila je v zahradě u zídky do stínu pod stromy. Letos jsem tedy sklízela doma na zahradě, zatím jen pár lístečků. Kromě čerstvého na chleba s máslem jsem se rozhodla vyzkoušet i hodně vychvalovanou polévku. Recepty na internetu tentokrát byly hodně podobné. A i když už podle popisu to znělo skvěle, neodolala jsem, abych nepřidala i trošku toho svého know-how. Vznikla z toho opravdu luxusní polévka a je škoda, že na další si budeme muset počkat celý rok. Medvěd na zahrádce mi totiž tímto došel a na běhání po lese fakt letos nejsem v kondici.


Suroviny:
1 brambor
1 mrkev
1 l silného slepičího vývaru
2-3 hrsti medvědího česneku
1 bílý jogurt

Postup:
Brambor a mrkev uvaříme ve vývaru. Můžeme použít i jiný, v nejhorším případě i z kostky, ale upozorňuji, že to nebude ono. Mezitím si medvěda zbavíme řapíků. Když jsou brambory a mrkev měkké, přidáme do polévky i část medvěda a necháme ho spařit. Polévku rozmixujeme, vmícháme jogurt a necháme přejít varem. Do hotové přidáme nasekaný syrový medvědí česnek. Podáváme s celestýnskými nudlemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat