pátek 13. prosince 2013

Murphyho zákony vánočního pečení

Základní Murphyho zákon říká:
"Může-li se něco pokazit, pokazí se to."

Platí to o všem, pečení cukroví nevyjímaje. Takže základní Murphyho zákon aplikovaný na pečení vánočního cukroví zní:
"Může-li se to spálit, spálí se to."

Už jste někdy pekli cukroví s malými dětmi? Po zkušenostech jsem si dovolila formulovat trojici zákonů vánočního pečení. Fungují poměrně spolehlivě, zvláště v přítomnosti dětí.
  1. Vložení pekáče cukroví do rozpálené trouby spouští drobné domácí katastrofy, které vyžadují váš okamžitý zásah.
  2. Čím pracnější je předchozí výroba cukroví či polotovarů, tím spolehlivěji funguje pečení jako spouštěč zmíněných katastrof.
  3. Odstraňování zmíněných katastrof nesnese odkladu přičemž doba potřebná k odstranění je přesně o 30 vteřin delší než maximální možná doba potřebná k upečení cukroví.
Ještěže ty Murphyho zákony máme! Díky nim totiž v naší rodině o Vánocích nehrozí nadměrná konzumace sladkého.

V okamžiku, kdy vložíte pekáč do trouby se dítě rozpláče, počúrá, pokaká, pozvrací, převrhne sklenici s tekutinou, vytáhne si z kredence nůž, vyleze na skříň, stříhá záclonu, pomaluje sebe i své okolí, pustí se do výroby dalšího těsta, zadře si třísku, objevuje archimédův zákon v záchodové míse, ....

Už mám dlouholeté zkušenosti, že to přesně takhle funguje. Každý rok si říkám, že příště už budu chytřejší a budu péct, až děti nebudou doma. Jenže každý rok na všechno zapomenu a těším se, až se zase společně budemem patlat s těstem a vyrábět podivuhodné tvary.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/185-murphyho-zakony-vanocniho-peceni.html

3 komentáře:

  1. Na tu příšernou kalamitu, kterou jsi vyjmenovala, vypadá tvoje cukroví báječně! Rozhodně toho máš víc než já... .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Sem tam je něco trošku přicmoudlý, ale letos zatím stále ještě jedlý. A mám toho mnohem víc, fotka je z prvního pečícího víkendu.

      Vymazat
  2. Pobavila jsem se, protože v článku jsi všechno popsala úplně přesně. Péci s dětmi je radost, ale i starost. Krásné Vánoce!

    OdpovědětVymazat