čtvrtek 9. ledna 2014

Nedoceněné droždí

V sámošce u chlaďáku jsem se potkala s kamarádkou. "Co slavíte?" zeptala se najednou po pár větách. "Nic. Proč?" nechápala jsem já její otázku. "Budeš přece péct." Shovívavě se usmívá, jako by odhalila tajemství. Ještě chvíli nechápu, než mi to konečně dojde. Do vozíku právě dávám osmou kostku droždí. Trošku nezvyklé, že?

Prozradila jsem jí tedy, že mám v úmyslu rodinku k večeři odbýt jen pomazánkou z droždí. Teď je to zase ona, kdo nechápe.

Nebylo to poprvé, co se někdo pozastavoval nad tím, že droždí používám k přípravě pokrmů. Většina lidí je užívá jen jako surovinu do různých těst. Přitom droždí je velmi aromatická pochutina, která se dá uplatnit i jinak. Navíc má vysoký obsah vitamínů skupiny B a je určitě mnohem zdravější než různé umělé přípravky z lékárny.

Droždí je nezbytnou součástí naší (tedy přesněji mojí) kuchyně. Recepty na přípravu pokrmů mám od své mámy a ta zase od své. Ale nebudu lakomá a podělím se s vámi.

Pomazánka 

Potřebujeme asi 5 kostek droždí, máslo, strouhanku, 2-3 vejce na tvrdo, česnek, hořčici, sůl a pepř.
V kastrůlku rozpustíme máslo a na ně rozdrobíme droždí. Zahříváme za stálého míchání, dokud se droždí úplně nerozpustí. Odstavíme z ohně a přisypeme opatrně strouhanku. Pozor, raději míň, protože nabude a mohla by se z toho udělat knedla. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme 1-2 lžičky hořčice (zjemní to kvasnicové aroma) a prolisujeme stroužek až dva česneku. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájená vejce. Necháme vychladit. V sezoně přidávám čerstvou pažitku, která pomazánku barevně oživí.


Polévka

Potřebujeme kostku droždí, máslo, polévkovou zeleninu, brambory, brokolici (nebo kedloubek, květák), sůl, pepř, nové koření
Opět v kastrůlku rozpustíme máslo a na ně rozdrobíme droždí. Zahříváme za stálého míchání, dokud se droždí úplně nerozpustí. Rozpuštěné zalijeme vodou. Osolíme, přidáme několik kuliček pepře a nového koření, nakrájenou polévkovou zeleninu a brambory a vše vaříme do měkka. Na závěr přidáme brokolici a necháme jen krátce povařit. Můžeme dochutit zelenými bylinkami.

Nočky do polévky

Potřebujeme kostku droždí, máslo, strouhanku, 1 vejce, sůl, pepř, mletý kmín, majoránku, česnek
Stejně jako v předchozích případech droždí rozpustíme na másle a zahustíme strouhankou. Do mírně vychladlého vmícháme syrové vejce, osolíme, přidáme podle chuti pepř, kmín, majoránku a prolisovaný česnek. (Vpodstatě kořeníme stejně jako játrové knedlíčky.) V případě potřeby ještě zahustíme strouhankou. Z hmoty tvoříme nočky, které zavaříme do polévky - nejlépe se hodí do vývaru.


Doufám, že vám bude chutnat, stejně jako nám! Dobrou chuť!
A pokud máte sami nějaký recept na pokrm z droždí, tak sem s ním!

4 komentáře:

  1. Tak teď jsem napsala komentář a nezobrazil se mi. Zkusím podruhé, kratčeji - kvasnicová pomazánka je jedna z nejchutnějších. Dělávala ji moje mamka a dávala do ní plnotučnou hořčici, tu klasickou, asi dvě lžíce, a taky krájené sterilované okurky, na kostičky. Taky nakrájený salám, jen už nevím, jestli ho trochu osmahla, nebo dodatečně přidala v tepelně nezpracované podobě. Ale myslím, že ho trochu osmahla. Když byly bylinky, vmíchala do ní občas i petrželku, pokrájenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji mám ráda. Mám pocit, že ji dělávám nejčastěji ze všech. Obměn je určitě mnoho. S tím salámem to zní zajímavě.

      Vymazat
  2. Se salámem to zkus, pomazánka má pikantnější chuť. Nejlepší je pikantnější salám, čabajkový, nebo uzený kabanos (ale z té kvalitativně lepší ligy, jasně :-))

    OdpovědětVymazat