čtvrtek 13. března 2014

Fazolové lusky na smetaně


"Dobrovolně bych si to nikdy nevybral, ale byl jsem příjemně překvapen."
Touto větou kdysi dávno komentoval můj poněkud vybíravý táta oběd, který jsem mu připravila. Ani můj manžel poprvé nad tímto pokrmem nezářil nadšením, ale od té doby mě občas upozorní, že už jsme to dlouho neměli. I Jitčina kamarádka se zpočátku ošklíbala a po dojezení chtěla recept. A tchýňka, bývalá kuchařka? Pokaždé, když se zmíním, že budu vařit právě toto, si jen povzdechne: "Já to tak dobré neumím." To potěší, že?
Asi už jste zvědaví, co to je za lahůdku, nemám pravdu?

Fazolové lusky na smetaně

Vlastně je to jen příloha k masu a bramborám. Jen málokdo si je oblíbil. Na vině jsou nejspíš školní kuchyně, kde bylo toto jídlo nemastné, neslané, ... zkrátka nechutné. Jenže domácí kuchyně se nedá srovnat s takovou vývařovnou. Pokud máte odvahu to vyzkoušet, přináším vám svůj vlastní recept.

Potřebujeme:

plátky vepřového masa
čerstvé nebo zmražené fazolové lusky
menší cibuli (nebo půlku velké)
2 lžíce sádla
sůl
pepř
mléko (alergici použijí zakysanou smetanu)
cca lžíci polohrubé mouky
kapku citronové šťávy
Všeho tak nějak přiměřeně.

Postup:
Vepřové plátky osolíme a opepříme z obou stran (naklepávat není třeba) a v hlubší pánvi zprudka opečeme na sádle. Maso by mělo dostat jen kůrčičku a uvnitř zůstat polosyrové. Vyjmeme maso z pánve a ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Vrátíme maso a pod pokličkou dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou, ne moc, na konci dušení by v pánvi neměla být téměř žádná voda.
Když je maso měkké, vyndáme je ven. Přidáme fazolky ještě jednou trošku podlejeme a krátce podusíme. V pánvi by mělo zůstat jen tollik tekutiny, aby se obsah nepřipekl. Poté přilijeme mléko a přivedeme k varu. Mezitím si v hrníčku připravíme záklechtu z trošky mléka a polohrubé mouky. Jelikož už jsou v tom dvě lžíce sádla není třeba přidávat další tuk v zásmažce. Těsně před tím, než mléko začne vřít zahustíme záklechtou a krátce povaříme. Nakonec přidáme pár kapek citrónu, případně dosolíme. Vrátíme maso zpět a necháme prohřát.

Alergici na laktózu si maso těsně před vyjmutím naposledy podlijí a poté dokončí klasickým způsobem zakysanou smetanou.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/74-fazolove-lusky-na-smetane.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/74-fazolove-lusky-na-smetane.html

7 komentářů:

  1. Tohle jídlo miluju, i když ho dělám bez masa (s párkem)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to máme taky rádi. Masvý výpek té omáčce dodá úplně jinou chuť. S párkem si to nedovedu představit,

      Vymazat
  2. Fazolky na smetaně, to jsem už dlouho neochutnala. A s plátky vepřového a taky bramborami, lahůdka. Príma inspirace!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé jídlo, něco podobného taky vařím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Fazolové lusky miluji snad v jakékoli úpravě. A ve školní jídelně mi nijak nevadily. Je pravda, že ale taky je dokážu více ocenit až dnes. Česnekové fazolky dělám taky, jen trochu jinak. Sepsala jsem pár svých receptů také na svůj Maková panenka, budu ráda za návštěvu, Jitko.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to môže byť dobré...Prekvapilo ma slovíčko zákechta - to nepoznám až z textu som pochopila že je to naša zátrepka. ,-D

    OdpovědětVymazat