čtvrtek 10. července 2014

Okurková sezona

Morava není jen zemí vína nebo slivovice. Morava je také zemí zavařenin. A tak spolu s prázdninami přijde do domácností sezona marmelád, kompotů a nakládaných okurek. Zvláště s okurkama bylo dřív hrůza práce a hospodyňky při jejich zavařování vyžadovaly pomoc celé rodiny. Dnes je však nakládání okurek hračka.

Předně okurky je třeba důkladně vydrhnout. Dříve se každá musela vzít do ruky a ve vodě kartáčkem ze všech stran ošolíchat, aby se zbavila nejen bláta, ale i nepříjemně pichlavých chloupků. Dnes je možné okurky nasypat do bubnu automatické pračky, nastavit program rychlé praní, vlažnou teplotu a vypnout ždímání. Za cca půl hodiny máte okurky připravené k plnění do sklenic. Pokud máte obavy, že by se vám v pračce potloukly, tak vězte, že podobné pračky používají i v konzervárnách.


Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html

Každý, kdo někdy zavařoval, ví, že sklenice i víčka musí být absolutně čisté, jinak se nám budou zavařeniny kazit. Už léta ukládám sklenice na půdu pečlivě umyté a obrácené dnem nahoru. Nedostanou se do nich alespoň myši a ani se v nich neusazuje zbytečně prach. Když chci zavařovat naskládám sklinky do myčky a nechám je jen opláchnout. V ruce oplachuju jen víčka, ta totiž v myčce poletují.

To nejhorší za mě udělala tedy technika. Zbývá jen naskládat okurky do sklenic, přidat kousek cibule a mrkve, zalít lákem a sterilizovat. Na lák existují snad stovky různých receptur, každá hospodyňka má svůj oblíbený. Já si oblíbila jednoduchý, který se nemusí předem vařit. Je dobrý a má tu výhodu, že ho mám přesně tolik, kolik potřebuju, protože všechno se to sype přímo do sklenice.


Na 0,7 l sklenici dáme:
Kousek koprové natě
1 bobkový list
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
4 + 1/2 sacharinu
1 lžička soli
70 ml octa
a dolejeme vodou po vrch
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html

Po uzavření sklenice sterilizujeme na 85 stupňů 25 minut. 
Je to už několikrát odzkoušené a zatím se mi nic nezkazilo.
 


Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...