čtvrtek 2. října 2014

Králičí maso na italský způsob

Přiznám se, že jsem nikdy v Itálii nebyla a italskou kuchyni jsem ochutnala jen tu modifikovanou na naše české poměry. Ale za ta léta jsem už tak nějak v různých TV programech vykoukala pár věcí, které jsou pro italskou kuchyni poměrně typické: 
  • Italové používají olej, převážně olivový. Ten nám doma moc nechutná, možná to ale bude jen tím, že ten v našich supermarketech prodávaný patří ke kvalitativně nejhorším.
  • Všude tam, kam my klidně nacpeme rajčatový protlak, dávají Italové obvykle sušená rajčata. Kdo to vyzkoušel, dá mi za pravdu, že těm se skutečně žádný protlak nevyrovná, ten kupovaný už vůbec ne.
  • Důležité jsou také bylinky, především bazalka - zásadně čerstvé.
  • Podobně jako Francouzi, i Italové milují sýry, které jsou součástí většiny pokrmů. Ale raději úplně zapomeňte, že existuje nějaký eidam.
Na těchto pár věcí jsem si vzpomněla nedávno, když se mi zrovna nechtělo moc vyvařovat, ale přesto jsem zatoužila po něčem dobrém a pro nás neobvyklém. Náhodou jsem totiž měla všechno doma a k tomu kousek vykoštěného králičího masa. Ale hledat nějaký konkrétní recept se mi nechtělo. Ostatně nemám tušení, jestli Italové vůbec jedí králíky. Asi ano, ale určitě to nepatří mezi obvyklá jídla a recepty na králíka budou v italských kuchařkách nejspíš tak časté jako v těch našich (tedy skoro nic). Krom toho, žádnou italskou kuchařku nevlastním a hledáním na netu strávím celé dopoledne, protože všechny recepty budou zaručeně obsahovat i suroviny, které doma nemám (to už znám).

A tak jsem se pustila do vlastního experimentu. Ostatně zkušenost mi napovídá, že králík a sušená rajčata půjdou báječně dohromady. Už mnohokrát jsem tu zmínila, že králík je nejlepší s něčím chuťově výrazným a to sušená rajčata rozhodně jsou.


Suroviny:
olej
pórek
králičí maso
bazalka, petrželová nať
stroužek česneku
sůl

Postup:
Na oleji (pokud máme sušená rajčata naložená v oleji můžeme použít i ten) lehce osmahneme nakrájený pórek, přidáme na malé kostičky nakrájené králičí maso a restujeme, až se začne tvořit kůrčička. Přidáme pokrájená rajčata, lehce osolíme, podlejeme vodou - cca 1 dl na porci a za občasného promíchání dusíme pod pokličkou, dokud se voda neodpaří. Do hotového vmícháme nasekané bylinky a rozmáčkneme stroužek česneku. Podáváme se špagetami. Povrch lehce posypeme strouhaným sýrem, nejlépe nějakým "voňavým" (já v tomto případě použila kozí).

4 komentáře:

  1. Určitě to muselo být skvělé, králičí je velmi lahodné maso a spolu s ostatními ingrediencemu muselo vytvořit báječné meníčko.
    Eidam je v poslední době trochu mimo, ale na zapečení stačí.
    I když, taková Niva by taky mohla být šmakózní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já eidam mám eidam moc ráda, ale poslední dobou ho moc nemusím. Nějak nám ho začali kazit a já málokdy natrefím na dobrý.
      Ten kozí neměl chybu. Manžel mi ho dost často kupuje, protože ví, že já sýry ráda a on se tak těší na náš vlastní...

      Vymazat
    2. Jo, eidam jsem taky měla ráda, ale poslední dobou mi připadá nějaký divný, jakoby umělý. Takže ho používám většinou na zapečení, na tousty a tak... kupuji ho, protože je poměrně levný, ale kdybych měla možnosti, určitě bych raději goudu, nivu nebo další dobré sýry... Kozí sýr jsem chutnala jen čerstvý, takový tvarohovitý a připadal mi dobrý, jako normální čerstvé sýry.

      Vymazat
  2. Já ten kozí měla také tvarohovitý, ale tvrdší, dal se strouhat. Jinak manžel mi kupuje různé druhy. Asi abych měla inspiraci, až budeme vyrábět vlastní...

    OdpovědětVymazat