čtvrtek 18. prosince 2014

Vánoční punč

Vánoční punč

Punč si lidé spojují převážně s Anglií. Kořeny punče však jsou v Indii, která byla velmi dlouho kolonizována brity. Ti spolu s kořením a dalším zbožím přivezli domů i recepturu na tento nápoj.  Původní indický název je "panča" což v překladu znamená "pět" a označuje počet základních ingrediencí, z nichž se má nápoj připravit. Ve výčtu, které to jsou, se prameny různí. Ale nejčastěji bývá uvedeno: Cukr, víno, lihovina (arak), ovoce a koření nebo čaj.


Ingredience

2 sáčky černého čaje, 0,5 l červeného vína, 0,25 l griotky, 1 citron, 1 pomeranč, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 5 hřebíčků, 1 kousek celé skořice

Postup

V hrnci smícháme víno s griotkou, přidáme šťávu vymačkanou z pomeranče a citronu, citronovou kůru, cukr, koření, zahřejeme těsně k bodu varu, ale nenecháme přejít varem - vyprchal by alkohol. Zvlášť uvaříme 0,5 l silného čaje a přilejeme do hrnce.
Zbytky pomeranče vyškrábeme lžící. 1/2 citronové kůry nakrájíme a přidáme do punče.
Naléváme přes sítko.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...