čtvrtek 29. ledna 2015

Mozečková polévka

Znáte mozečkovou polévku? Já ji poznala až tady na Hané, předtím jsem o ní nikdy ani neslyšela. Tady nám ji vařívali zhruba jednou měsíčně v závodce. A mě vždy moc chutnala. Můj manžel o ní taky nikdy neslyšel, a tak když jsem o zabijačce navrhla, že místo tradičního mozečku s vejci bychom mohli vyzkoušet polévku, trošku se bránil. Leč marně. V kuchyni jsem paní já a od nikoho si do toho nenechám kecat. Navíc razím heslo, že člověk má  všechno napřed ochutnat a teprve pak si na to dělat názor. Krom toho, pár jídel, kterým se manžel zprvu bránil, se po ochutnání stalo jeho oblíbenými. Mozečková polévka se k nim také zařadila!

Nemám tušení, jestli se dá mozeček sehnat i v řeznictví. Manžel tvrdí, že ano. Já si ho nikdy nevšimla. A vlastně ani moc do řeznictví nechodím. Proč taky, když mám maso domácí. Takže pokud na něj někde natrefíte můžete vyzkoušet.

Recept na polévku je poměrně univerzální. Všude, kam jsem nakoukla je ten samý. Já jsem si ho mírně poupravila, aby odpovídal mým zvyklostem vaření polévek a zeleninu jsem před vařením trošku orestovala. Také jsem odbourala jíšku, kterou dávám do polévek opravdu jen výjimečně. Moravské polévky jsou totiž husté samy od sebe, přidáním jíšky by z toho už byla kaše. No, ale pojďme raději na recept.


Suroviny:
1 vepřový mozeček
1/2 cibule
1 mrkev
1 menší petržel
plátek celeru
lžíce másla
vepřový vývar
bílý jogrut
polévkové bylinky

Postup:
Mozeček pečlivě očistíme: zbavíme krvavých blan a úlomků kostí a propláchneme vlažnou vodou. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a krátce osmahneme. Vložíme na kousky pokrájený mozeček a podusíme. Zalijeme vývarem (pokud už není osolený, tak přidáme sůl) a asi 10 minut povaříme. Zjemníme několika lžícemi bílého jogurtu (podle chuti), odstavíme z plotny a teprve přidáme nadrobno nasekané polévkové bylinky.

2 komentáře:

  1. no zaujímavé ešte som to nejedla...My sme robievali zabíjačkovú kapustnicu. tinka77

    OdpovědětVymazat