čtvrtek 12. února 2015

Vitamínová bomba

Hned na úvod se musím přiznat, že doslova nesnáším recepty, obsahující sousloví: "přidáme si cokoli, co kdo má rád." To není recept, to je patlanice! A i když sama také občas vařím stylem "co dům dal", tak přecejen i tady mám své hranice - rozhodně nemusím vždy použít vše, co najdu ve spíži a lednici. Přesto tentokrát udělám vyjímku a podělím se s vámi o návod (slovo recept se snad ani nedá použít), jak chutně zužitkovat přebytky nejrůznějšího ovoce.

Občas se mi doma nahromadí nejrůznější ovoce. Něco koupíme, něco donese Adámek ze školní jídelny a někdy také něco dovezou babička s dědou... A pak to nestíháme jíst. Po pár dnech toho máme dost a nikdo to už nechce. Ale většina ovoce se rychle kazí s sníst se musí. V takovém případě pak udělám ovocný salát.


Jeho základem je jablko, nejlépe oloupané, pomeranč a banán - všechno pokrájím na kostičky. Pokud mám, přidám další ovoce - kivi, víno, ananas, broskev... Prostě, co kdo má rád - hlavně však pozor na ovoce, které v kombinaci s mléčnými výrobky způsobuje potíže! Můžu přidat také rozinky a jiné sušené ovoce, nebo dokonce oříšky - ty jsou dobré nahrubo usekané a nasucho opražené v pánvi. Vše se smíchá v míse a přidá se troška (cca kelímek) jogurtu, nejlepší je čistě bílý - není třeba to kazit chemicky vyrobenými příchutěmi. Pokud to chce někdo mít jako vydatnou svačinku, tak si ještě může přidat ovesné vločky na způsob müsli = vločky se nasucho opraží na pánvi, podobně jako oříšky.



Žádné komentáře:

Okomentovat