čtvrtek 12. března 2015

Brokolicová krémová polévka

U nás doma jsme nikdy krémové polévky nevařili. A vlastně ani v socialistické školní jídelně jsem se s nimi nikdy nesetkala. Moje první setkání s krémovou polévkou jsem si musela zařídit sama - tedy přesněji uvařit. Po úspěchu mého prvního pokusu - cuketové polévky - jsem se pustila i do dalších experimentů. 

Asi jednou z nejznámějších krémových polévek je brokolicová a tak není divu, že jsem ji také chtěla alespoň jednou vyzkoušet. Ačkoliv jsem prostudovala větší množství receptů, pochopitelně každý trošku jiný, nakonec jsem se rozhodla jít vlastní cestou... A nedopadlo to vůbec špatně, spíš naopak!


Suroviny:
brokolice
cca 1 l masového vývaru
plátek celeru
nať z libečku
1 zakysaná smetana
sůl, pepř
Postup:
Očištěnou a nakrájenou brokolici uvaříme ve vývaru do měkka spolu s plátkem celeru a kouskem libečkové nati. Poté celer a libeček vyjmeme a brokolici i s vývarem rozmixujeme. Lehce vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Pokud je potřeba, dosolíme a dochutíme pepřem. Podáváme nejlépe s kostičkami opečeného chleba.

2 komentáře:

  1. Jitko
    Je jar a už sú aj prvé redkvičky. Jedia sa len bulvy a vňať sa vyhadzuje. A to je škoda. Dobre umytú vňať - hodne na 1,5l asi tak z dvoch viazaničiek vňať ale aj viac 2-3 mrkvy, 2-3 zemiaky uvaríme vo vode, po uvarení rozmixujeme tyčovým mixérom, dosolíme okoreníme a pridáme 1 várovú smotanu s 1-2 kávovými lyžičkami solamylu. Necháme prejsť varom a podávame s opraženým chlebíkom/ nemusí byť/ ,-D tinka77

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip. Jestli se urodí ředkvičky, tak vyzkouším.

      Vymazat