čtvrtek 5. března 2015

Králík na smetaně

Králičí maso je dietní a dá se urpavovat nejrůznějšími způsoby. Ostatně na tomto blogu najdete už spoustu receptů na přípravu králičího masa. Občas se nás známí ptají, jestli se nám ti králíci už neomrzeli. NE. Možná proto, že je opravdu připravuju pokaždé jinak.

Jednou z nejběžnějších úprav králíka je králík na smetaně. I když ho dělávám poměrně často, je to nejčastější způsob, jak zpracovávám králičí předky, na nichž je poměrně málo masa a pečením se příliš vysušuje. Není to nic složitého a v mnohém se podobá kuřeti nebo slepici na smetaně. I když... I zde platí, co hospodyňka, to originální receptura. Kuře na smetaně snad vaří každá. Ale i když se to velmi podobá, tak jsou tu drobné rozdíly (alespoň u mě), velkou měrou způsobené jistou "planou" nebo chcete-li nijakou chutí králičího masa. Ale s troškou koření ve výsledku získáte skutečně dobrou a jemnou omáčku.


Suroviny:
králičí předek
tuk (ideálně sádlo)
cibule
2-3 mrkve
1 petržel
plátek celeru
sůl
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
zakysaná smetana
muškátový oříšek

Postup:
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a podlijeme troškou vody. Vložíme osoleného králíká a dusíme pod poklicí doměkka za občasného podlévání. Když je maso měkké, vyjmeme králíka, vybereme listy a kuličky koření a šťávu rozmixujeme. Vrátíme do kastrolku, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Dochutíme špetkou muškátového oříšku. Maso obereme, pokrájíme na kostičky a přidáme do omáčky. Podáváme jako většinu klasických omáček s houskovým knedlíkem.

2 komentáře:

  1. Ja na králika zeleninu nedávam, ani bobkový list. Podusím ho na cibulke a červenej paprike, sol mleté korenie trochu vegety, podlejem vodou a keď je mäkký tak ho zalejem várovou smotanou v ktorej som rozhabarkovala múku a nechám prejsť varom. Takto robím aj kuracie krídielká na paprikáš. tinka77

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělávám králíka i "na paprice" - to je podobně jak popisuješ.

      Vymazat