čtvrtek 23. července 2015

Cuketové menu

Cukety rostou jako o život. Jenže ve všední dny je nemá kdo zpracovávat a tak zůstávají na víkend - už hodně přerostlé... A tak jsem minulý víkend servírovala k obědu cuketové menu - aneb všechno z cuket.

Oběd jsme zahájili již známou cuketovou polévkou.


Tentokrát jsem ji doplnila plackou ze zbytku vajíčka, kterou dělávám téměř pokaždé, když něco smažím. Hodí se báječně do polévek, kde se obvykle dávají kostičky opečeného chleba.

Jak už jste asi z předchozího odstavce poznali - cuketu jsem podávala tradičně smaženou v trojobalu. Ideální by k tomu byla tatarská omáčka. Jenže tu nemám v těch vedrech odvahu koupit ani ji sama vyrábět. Raději ji nahrazuji bazalkovou omáčkou, která se podává teplá, vzhledově tatarku připomíná a jejíž bazalkové aroma pokrm ochutí (zvláště v případě cukety, která sama o sobě je prakticky bez chuti).


A jaký by to byl sváteční oběd bez dezertu? Protože cuketa byla opravdu velká, zbyl kousek i na kompot. Připravuju ho čerstvý, tzv. na hnedsnezení. Připravuje se podobným způsobem, jako kompot dýňový, ale nemá tak sytou barvu. Byl to můj vlastní experiment v němž jsem zkombinovala recept na dýňový a jablečný kompot. A o tento recept se s vámi dnes podělím:

Cuketový kompot

1 kg cukety
0,5 l octa
cca 500-700 g cukru
1 citron
kousek skořice
10 hřebíčků

Postup:
Cuketu oškrábeme a odstraníme vnitřní měkkou část. Nakrájíme na kostičky a na 2 hodiny naložíme do nálevu z 1/2 l octa a 1/2 l vody. Po dvou hodinách slijeme a cuketu propláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme do čisté vody, přidáme cukr dle chuti, skořici, hřebíček a dobře omytý citron, nakrájený na kolečka i s kůrou. Přivedeme k varu a vaříme cca 15-20 minut. Cuketa by neměla být příliš měkká.



1 komentář:

  1. Mňa by celkom zaujímala aj tá bazalková omáčka. Z cukety robím aj polievku na spôsob tekvicovej/ t.j podobne ako omáčka len ju robím redšiu/ a tiež placky na spôsob zemiakových - len miesto zemiakov ide cuketa. Niekde bol aj recept na cuketový koláč - hrnčekový- je výborný. Ja som zvykla robiť aj cuketovú majonézu - možno dám recept - pridávala som ju sterilizovanú do omáčiek a šalátov. Dajú sa ňou nahradiť jablká v detských výživách a tiež časť jabĺk v marmeládach napr. slivkovo jablkovej s hruškami ....tinka77

    OdpovědětVymazat