čtvrtek 17. prosince 2015

Kapr na modro

Vánoce jsou stále ještě v mnoha rodinách spojeny s tradičním jídelníčkem, a to rybou. I když kapra dnes mnoho rodin nahrazuje jinými druhy ryb, především mořskými. Možná vás překvapí, že tradice vánočního kapra není příliš stará, dokonce patří k nejmladším tradicím u nás. Na štědrovečerní tabule se pomalu začal dostávat teprve koncem 19. století. Tou dobou se nejčastěji připravoval na černo nebo na modro. Až ve 20. letech 20. století se začal místy objevovat i kapr smažený, tak jak jej známe dnes. Kapr na modro nebo na černo zůstával i nadále štědrovečerním favoritem. A tepvre v 50. letech minulého století stoupla obliba smažených jídel a smažený kapr se tak stal jedničkou na vánočním stole.
To bych nebyla já, abych nevyzkoušela něco nového a přesto tradičního. Kapr na modro je zajímavou variantou pro všechny, kteří chtějí dodržet tradici a přitom jíst zdravěji. Sama jsem byla překvapená. jak báječně může chutnat vařená ryba, ale je to skutečně tak. Můžu vřele doporučit. A  kdyby se náhodou stalo, že by vám nechutnal, tak je tu snadná pomoc: Uvařeného kapra lze poté opéct na omastku (nejlépe na málse) - vyzkoušela jsem to se zbylými porcemi.



Suroviny:
1 očištěný kapr s neporušenou kůží
2 l vody
2 cibule
2 mrkve
1/4 celeru
kousek pórku (cca 10 cm)
celerová nať
petrželová nať
2 bobokové listy
10 kuliček pepře
100 ml bílého vína
sůl
pepř
citronová šťáva

Postup:
Do vroucí vody vložíme očištěnou a na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev a pórek a na kostičky nakrájený celer, bylinky, bobkový list a kuličky pepře. Osolíme (pořádně), přidáme víno a na mírném plameni povaříme asi 20 minut.
Mezitím si omyjeme, osušíme a naporcujeme kapra. Z vnitřní strany ho osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Takto připraveného ho vložíme do vřelého zelenininového vývaru a vaříme 15-20 minut - voda však nesmí vřít, jen ji udržujeme těsně pod bodem varu.
Podáváme s vařenými brambory polévanými přepuštěným máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat