čtvrtek 10. prosince 2015

Vánoční čajové želé

Tak co, kolik už máte napečeného cukroví? Já se přiznám, že zatím nemám vůbec nic. Už dobrých čtrnáct dní mi pečící plechy okupuje manžel, který na nich postupně nechává vychladnout a odležet různé zabijačkové dobrůtky. Jenže já už se chci také připravovat na svátky! A tak jsem si vzpomněla na prastarý recept, který jsem před lety našla někde na netu. Naštěstí jsem si ho hned opsala, protože dnes se mi ho už najít nedaří... Dlouhá léta ležel založený v mém sešitku s recepty a čekal, až se mi podaří sehnat jednu potřebnou surovinu: totiž kardamon. Letos jsem na něj konečně natrefila na nějakých trzích a tak jsem včera alespoň vánočně provoněla kuchyni, když zatím nemám cukroví.

Dnes jsem ještě ráno rychle upekla vánočku, abych ho mohla vyzkoušet a hned zčerstva vám poreferovat... No, co říct? Když jsem ochutnala čerstvé ještě teplé želé (abych zjistila, jestli je dostatečně sladké), tak jsem se docela lekla - bylo to dost ostré a vonělo to po lékořici. Ale po vychladnutí a hlavně namazání na vánočku s máslem jsem si je okamžitě zamilovala. Ta sladko-kořeněná chuť je prostě boží! A na rozdíl od ovocných marmelád, tato dá rozhodně mnohem méně práce!

Suroviny:

5 porcí kvalitního černého čaje (ideálně sáčkový)
1 lžička kardamonu
1 lžička mletého badyánu
kůra z 1 citronu
500 g želírovacího cukru (2:1)
1 l vřelé vody

Postup:

Nejprve důkladně očistíme citron, oloupeme kůru a nakrájíme na proužky. Ty spolu s čajem a kořením vložíme do nádoby a zalijeme vřelou vodou. Necháme louhovat 5 minut. Poté vylovíme čajové sáčky a v kořeněném čaji rozpustíme želírovací cukr. Přivedeme k varu a povaříme cca 1 minutu. Plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Během chládnutí několikrát skleničky otočíme, aby se kůra v želé rovnoměrně rozprostřela.

Ještě teď při psaní si tu mlaskám, takže pokud seženete kardamon, tak rozhodně vyzkoušejte!!!

1 komentář:

  1. Tak tohle si asi nasdílím, velmi zajímavý receptík!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...